Pocetna Ekonomija O bespovratnim sredstvima, kreditima, uslugama

O bespovratnim sredstvima, kreditima, uslugama

290
0
Podelite

Na tematskom sastanku Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga koji je održan u utorak u proširenom sastavu, predstavljeni su aktuelni programi Fonda za razvoj Republike Srbije, otvoreni pozivi, odnosno, konkursi Razvojne agencije Srbije, najnoviji konkursi Nacionalne službe za zapošljavanje kao i aktivnosti i usluge Privredne komore Srbije.

Milan Ljušić, direktor Filijale Beograd Fonda za razvoj, ukazao je da Fond i ove godine nudi posebnu kreditnu liniju koja se odnosi na podsticanje razvojnih projekata, pre svega, investicionih ulaganja, koju već treću godinu sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom privrede koje učestvuje sa 20 posto u investiciji u vidu bespovratnih sredstava.

Milan Ljusic„Ukoliko privrednik želi da uloži, na primer, u kupovinu nove ili opreme do pet godina starosti, dogradnju ili izgradnju svog objekta u visini od 12,5 miliona dinara, on  dobije 10 miliona  dugoročnog kredita kod Fonda za razvoj gde ima godinu dana grejs period sa veoma popularnom kamatom, a dva i po miliona dinara dobije u vidu bespovratnih sredstava“, naveo je najjednostavniji primer Milan Ljušić.

Osim razvojnih projekata, predstavljene su i druge kreditne linije Fonda za razvoj kao što su krediti za trajna obrtna sredstva i druge investicije. Inače, Fond za razvoj već deceniju kreditira početnike u biznisu.

„Ove godine to je još više popularizovana kreditna linija koja ima 30 posto bespovratnih sredstava što znači da početnik u određenom poslu, na primer, može da povuče šest miliona dinara od čega je 4,2 miliona u vidu kredita kod Fonda, a 1,8 miliona je bespovratnih sredstava“, rekao je Ljušić i istakao da kreditne linije Fonda traju do iskorišćenosti sredstava, a to je obično do kraja kalendarske godine. Za ovu godinu Ministarstvo je za razvojne projekte za bespovratna sredstva obezbedilo 500 miliona dinara, dok će Fond za razvoj proporcionalno obezbediti sredstva za kredite. Po rečima LJušića, ukoliko dođe do istrošenja sredstva, očekuje se da  će se kreditna linija produžiti do kraja kalendarske godine.

Ivan CvetkovicIvan Cvetković, predstavnik Razvojne agencije Srbije, podsetio je da su sva sredstva RAS-a koja privrednici dobiju bespovratna. Od svih programa, Cvetković je predstavio dva najaktuelnija, za privlačenje i podršku direktnih investicija i zapošljavanje koji se odnosi na veće investitore, ali i program za razvoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u okviru kojeg RAS sufinansira sa 50 posto sredstava do dva miliona dinara učešće na sajmovima, razvoj proizvoda i drugo.

Bojan Stanić, direktor Sektora za statističke analize, usluge i servise u Privrednoj komori Srbije, podseća da je Privredna komora Srbije kreirala širok spektar usluga za sve svoje članove, od onih koje su značajne za početnike u poslovanju do vrlo komleksnih usluga koje su namenjene velikim privrednim društvima.

Bojan Stanic„Poseban značaj dajemo našoj novoj usluzi, informativno analitičkoj bazi koju koristimo za analizu tržišta, domaćeg i inostranog, ili analizu određenog proizvoda koji je predmet međunarodne trgovine a naše članice su zainteresovane kakva je, na primer, potražnja ili ponuda za njim. Osim analize, omogućavamo i iznalaženje određenih kontakata vezano za potencijalne partnere koji odgovaraju poslovnom poduhvatu za koji je određena članica zainteresovana“, istakao je Stanić.

O svim ovim programima i konkursima, zainteresovani privrednici mogu dobiti više informacija na sajtovima Fonda za razvoj, RAS-a, Privredne komore Srbije.

Ostavite odgovor