Pocetna Društvo Stota operacija srca u užičkoj bolnici

Stota operacija srca u užičkoj bolnici

2008
0
Podelite

Posle stote operacije na srcu u užičkoj bolnici, najavljene su ubuduće četiri operacije nedeljno u saradnji sa lekarima Kliničkog centra Srbije.

“Razvoj kardiohirurgije je od velikog značaja za ceo region jer nema liste čekanja za ove operacije”, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar tokom posete užičkoj bolnici, najavljujući prijem još pet lekara i nabavku potrebne opreme. U bolnici će biti obezbeđen dodatni prostora za pacijente odnosno poluintenzivna nega.

Ministar Zlatibor Lončar“To će značiti za celu Srbiju jer su već počeli da stižu zahtevi pacijenata da budu ovde operisani. Ispunio se naš cilj da se ne rade samo u jednom centru i da se tako što više olakša pacijentima “, istakao je ministar Lončar.

Najbolji stručnjaci iz Beograda nastaviće da dolaze i pomažu užičkim lekarima. Prof.dr Svetozar Putnik iz Kliničkog centra Srbije koji je na čelu kardiohirurškog tima podsetio je na prve operacije i dodao da – srce u Užicu se sada operiše kao i u Beogradu i u drugim velikim evropskim centrima. Ovo je najviši nivo zdravstvene usluge koji ispunjava sve standarde, a pre četiri godine bio je to pionirski poduhvat prof.dr Miljka Ristića i tima u kome smo učestvovali. Od tada do danas je urađeno mnogo i sada imamo preko30 zdravstvenih profesionalaca u užičkoj bolnici koji su edukovani ne samo da rade sa kardiohirurškim bolesnicima već oni imaju znanja i veštine i u drugim oblastima medicine, precizirao je dr Putnik.

Dr Danko Gruji i profdr Svetozar PutnikUžički kardiohirurg dr Danko Grujić naveo je da osim broja operacija dosadašnji rezultati su pokazuju visok procenat uspešnosti i imali smo samo jedan smrtni ishod.

“Nadam se da ćemo taj nivo rada uspeti da zadržimo uz kadrovsko i pojačanje u opremi”,zaključio je dr Grujić.

Do razvoja kardiohirurgije u Užicu ne bi ni došlo bez entuzijama ljudi koji od početka dolaze iz Beograda kao i želje u Užicu da to razvijaju, podsetio je prof.dr Miljko Ristić koji je 2014.godine bio na čelu tima. Sada veruje da će se ovaj centar razvijati i da će biti jedan od renomiranih u narednih nekoliko godina.

O počecima razvoja kardiohirugije u Užicu govorili su i dr Jelena Raković Radivojević, direktorka bolnice i dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice najavljujući nastavak edukacije i opremanja neophodnog prostora.

Ostavite odgovor