Pocetna Sport Međunarodni festival sportskog filma

Međunarodni festival sportskog filma

350
0
Podelite

U kongresnom centru „Srbija“ na Zlatiboru sinoć je počeo sedmi međunarodni festival sportskog filma „Zlatibor 2018“, u organizaci Opštine Čajetina, Turističko sportsko centra Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor i Maja filma, a koji će trajati do nedelje 10. juna. U programu Festvala biće prikazano preko 50 ostvarenja iz Srbije, Crne Gore, Ruande, Norveške, Kine, Rusije, Belgije, Češke, SAD, Španije, Argentine i Nepala.

Festivalska dešavanja počela su dodelom nagrada za životno delo, projekcijom dokumentarnim filmovima “Kad je srebro sjalo kao zlato”; i „250 stepenika“ i susretima starih prijatelja.

FSF unutraOrganizatori su odlučili da priznanja za životno delo ovoga puta dodele fudbalskim legendama Dragoslavu Šekularcu i Ivici Švabi Osimu, košarkaškim legendama Dušanu Dudi Ivkoviću i Draganu Kićanoviću, nekadašnjem proslavljenom rvaču Sretenu Damnjanoviću, kompozitoru Vojkanu Borisavljeviću, novinaru Vladimiru Stankoviću i legendi užičkog fudbala Boganu Joksimoviću Bobici.

Specijalna priznanja biće uručena košarkašici Nataši Kovačević, kojoj će pripasti novoustanovljena nagrada „Heroina sporta i života“, i glumcu Milošu Bikoviću za internacionalni glumački uspeh u ulogama fudbalera, košarkaša, šampiona umetničkog klizanja.

FSF Bobica JoksimovicMeđu dobitnicima nagrade za životno delo našao se i Bobica Joksimović koji je sa puno emocija rekao da je dugo čekao ovakvo priznanje:

“Presrećan sam zbog priznanja koje sam dobio. Kada su me zvali da mi kažu nisasm verovao. Ovo su posebni trenuci u životu i pamtiću ih dok sam živ. Prinanje ću pokloniti svom unuku Sefanu.”

FSF Vladimir StankovicNovinar Vladmir Stanković pravo iz Barselone je stigao na Zlatibor:

“Hvala organizatorima koji su se setili i mene i uvrstili me među legende jugoslovenskog i srpskog sporta. Neću slagati ako kažem da mi ovo jedno od najdražih priznanja za tačno 50 godina rada u novinarstvu, za ko zna koliko hiljada objavljenih tekstova, knjiga i nekoliko filmova. Mislim da nema boljeg načina da se nešto sačuva od zaborava od filma, jer film je nešto što traje.”

FSF Vojkan BorisavljevicVojkan Borisavljević, kompoziotor se takođe našao među laureatima:

“Moram vam priznati da se nikada nisam bavio sportom ali sam pisao dosta muzike za filmove i serije gde je sport bio zastupljen, čak u nekima i dominantan, kao što je bilo u seriji Više od igre i ona čuvena utakmica u kojoj se zapravo sve vrtelo oko nje. Tako da mi je drago da sam pre svega dobio ovu nagradu i da ovaj festival živi jer je jedinstven u svetu.”

FSF Arsen DjuricArsen Đurić , zamenik predsednika opštine Čajetina i predsednik Organizacionog odbora Fesitvala, smatra da je logično da se jedan ovakav festival održava na Zlatiboru:

“Obzirom na to da je Zlatibor apsolutni lider u turizmu Srbije, a svakako smo i poznato mesto za pripreme sportskih ekipa, onda je i ovaj festival logičan sled. Zaista imamo sve prirodne preduslove za pripreme sportskih ekipa fudbalera, košarkaša i drugih a iz godine u godinu je sve više ekipa ne samo iz Srbije već iz čitavog sveta koje dolaze na pripreme na Zlatibor u pohode za novim šampionskim uspesima. Mi ćemo se truditi da unapređenjem te sportske i turističke infrastrukture privučemo još veći broj sportista i ekipa da dolaze na Zlatibor na pripreme.”

FSF Ivan SarjanovicIvan Sarjanović košarkaška legenda i Zvezdina zveda imaće kao član žirija poune ruke posla i dilemu kako od najboljih izabrati najbolje.

“Biće to neverovatno težak posao, imamo sedam nagrada, treba razmsliti o svakom filmu, a svi su neverovatno emotivni!”

Glavni događaj Festivala predviđen je za nedelju 10. jun i prethodiće zatvaranju. Posle druženja sa Natašom Kovačević (15 časova) na programu je svetska pretpremijera filma „Skok“ scenariste Aleksandra Miletića a u režiji Ivice Vidanovića. Sečano zatvaranje je predvđeno od 19 časova.

O festivalskim nagradama odlučivaće žiri u kome su filmski kritičar Srđan Savić, glavna urednica sportskog programa nacionalne televizije Bugarske i bivša košarkaška reprezentativka Vanja Dermenđijeva i dr Ivan Sarjanović, istaknuti lekar koji je radio u sportu.

Ostavite odgovor