Pocetna Kultura Knjiga iznenađenja

Knjiga iznenađenja

301
0
Podelite

Sinoć je u Gradskoj kući predstavljena knjiga „Užički okrug 1944. godine“, autora Bogića Krasića, istoričara, muzejskog savetnika. On kaže da je na knjizi radio nekoliko godina i da je nastala na osnovu izvorne građe. Po prvi put čitaoci će moći da pročitaju neke podatke koje do sada nisu mogli da pronađu u drugoj literaturi.

„Od ukupnog fonda građe koju sam koristio, oko 90 odsto se nalazilo u zbirci Narodnog muzeja Užice. Koristio sam i durug arhivsku građu, uglavnom iz Vojnog muzeja u Beogradu. Moj cilj bio je da prikažem događaje u ovom kraju, koji su se zbili 1944.godine. Želeo sam da ih prikažem onako kao je bilo, dakle, realno, objektivno, nikako pristrasno, forsirajući i jedan i drugi pokret otpora“, kaže Bogić Krasić.

Knjiga Uzicki okrug 1Knjiga „Užički okrug 1944. godine“ opisuje brojne zanimljive i interesantne događaje iz te godine. Autor knjige podseća na veoma zanimljiv tajni sastanak, koji se odigrao u avgustu 1944.godine između Milana Nedića i Dragoljuba Draže Mihajlovića. To je bio njihov prvi kontakt u ratnim uslovima, na kome su razgovarali o ujedinjenju vojnih jedinica, do čega je i došlo.

Sledeći događaj bio je u septembru, na Jelovoj Gori. Tu se dogodila žestoka borba,  i po obimu i veličini. Prema svim podacima četnika je bilo oko 17.500, a partizana nešto manje oko 14.000. Tu se vodila glavna bitka gde su četnici doživeli totalni krah, a sledeće godine dotučeni na Zelengori. Sledećeg meseca, oktobra 1944. godine, održan je sastanak vojnih komandanata elitnih jedinica uglavnom iz Srbije, na kome su razgovarali šta dalje. Nakon poraza na Jelovoj Gori, u jedinicama Ravnogorskog pokreta došlo je do rasula, pa je doneta odluka da se četničke jedinice povlače preko Bosne, jer je Draža Mihajlović, već prešao Drinu kod Badovinaca. Druga varijanta, kao predlog drugih komandanata, bila je povlačenje na jug, prema Grčkoj. Treća varijanta bila je evakuacija jedinica ka Crnoj Gori, jer je Đurišić da garanciju da ima načina da obezbedi smeštaj i hranu za sve jedinice. I na kraju se dogodilo oslobođenje Užica“, kaže autor knjige.

Knjiga donosi neka iznenađenja, kaže autor. Zanimljivo je da su pojedini lokalni moćnici tog vremena, istaknuti članovi partije,bili i u Srpskoj državnoj straži.

Ostavite odgovor