Pocetna Društvo MALINARI: Blokada magistrale u Bistrici 2. juna

MALINARI: Blokada magistrale u Bistrici 2. juna

426
0
Podelite

Udruzenje poljoprivrednih proizvodjača “Limska dolina” iz Prjepolja i Priboja kao i Udruženje poljoprivrednih proizvodjaca “Užice” iz Užica na sastanku upravnih odbora 20.maja.2018. godine u Prijepolju doneli su sledeću odluku: Posle svih proslogodisnjih problema koji su pratili poljoprivredne proizvodjace i svih pokusaja da se ti problemi reše dijalogom i zajedničkim razumevanjem, posle svih obecanja koja nisu ispunjena ,dovedeni smo u situaciju da ove godine ne mozemo da pocnemo branje bez jasnih resenja.

Najava niskih otkupnih cena i najava dnevnih cena za proizvodjače je neprihvatljiva. Angažovati radnike za branje je veliki problem ne samo što beraca nema nego i zbog toga što proizvodjači ne znaju koliko mogu da ih plate, a da ne idu u minus. Egzistencija i opstanak srpskog malinarstva je dovedena u pitanje vise nego ikada. Ljudi koji su se posle dugog niza godina vratili na napuštena imanja i podigli svoje zasade, ponovo u velikom broju razmišljaju o tome da života na srpskim selima nema i o tome da sve napuste.

Problem nemaju samo malinari već i ratari stoćari i proizvodjaci drugih kultura tako da se svi moraju maksimalno angažovati ako želimo da nam konpletna poljoprivreda ne ode u nepovrat. Svi pokušaji da sednemo za sto sa hladnjačarima-izvoznicima i nadjemo rešenje razgovorom nisu urodili plodom,jer njihovi apetiti su iz dana u dan sve veci a proizvodjaci sve vise na rubu egzistencije. Sve navedeno nas je dovelo u situaciju da 2.juna 2018. godine naše nezadovoljstvo izrazimo mirnom blokadom magistralnog puta Nova Varoš – Prijepolje na mestu Bistrica sa pocetkom u 14 časova.To je demokratsko pravo svih proizvodjaca koji su nezadovoljni.

Pozivaju se svi poljoprivredni proizvodjaci ne samo Zlatiborskog okruga vec cele Srbije da se ujedine. Pozivamo i male hladnjacare i sve ljude koji direktno, ili indirektno žive od maline da daju podršku za pravednu raspodelu dobiti. Proizvođaci su prva karika u proizvodnji, a zadnja koja zna koja im je dobit od rada. Sve plate na startu, a naplate ono što hladnjacari iza zatvorenih vrata odluce da im je dovoljno da prežive da bi imali jeftinu radnu snagu i zemlju za koju ne placaju kiriju.

Poljoprivredni proizvodjaci su sve više najamni radnici hladnjacarima i izvoznickom lobiju, navodi se na kraju saopštenja udruženja malinara iz Užica i Limske doline.

Ostavite odgovor