Pocetna Društvo Sećanje na žrtve nasilja

Sećanje na žrtve nasilja

1078
0
Podelite

Povodom 18. maja, Dana sećanja na žene žrtve nasilja, na Trgu partizana danas je Ženski centar Užice održao uličnu akciju pod nazivom: „Porodica da, ali ne po cenu života“.

Radmila Gujaničić, predstavnica Ženskog centra, podsetila je da je ovaj datum prošle godine ustanovila Vlada Republike Srbije, a na inicijativu Mreže žena protiv nasilja, u znak sećanja na sedam žena koje su ubijene u porodičnom, odnosno, partnerskom nasilju tokom samo tri dana, 16., 17. i 18. maja 2015. godine.

Od početka godine do 8. maja u Srbiji je ubijeno 20 žena. Najveći broj ubijenih je bilo starosti iznad 55 godina.

“Na području Zlatiborskog okruga od 2014. nismo imali femicid, a od početka godine do danas desila su se dva, u Arilju i Kosjeriću”, istakla je Rada Gujaničić. Ona je podsetila na rezultate istraživanja koje su za 2017. godinu radili „Peščanik“ i Autonomni ženski centar, a koji pokazuju da od 26 ubistava za 10 su institucije znale da postoje problemi, ali nisu odreagovale na pravi način da nasilje spreče.

Istraživanja su pokazala i da ljubomora, zatim, namera žrtve da napusti nasilnika i prisustvo oružja devet puta pojačava rizik od mogućeg ubistva. Ove rezultate istraživanja, po mišljenju Radmile Gujaničić, institucije bi trebalo da uzmu u obzir kada rade procenu rizika.

Radmila Gujaničić je podsetila da je od 2010. godine do danas, od kada Autonomni centar prikuplja informacije o ženama žrtvama nasilja, u Srbiji ubijena 251 žena i da je preko 350 dece ostalo bez majke.

“Kada kažemo da je u ovoj godini do danas ubijeno 20 žena, to je najmanje 20 i to znamo iz medija, ali ne postoji evidencija o tome koliko je žena umrlo od posledica višegodišnjeg trpljenja nasilja, a to je, takođe, femicid,” rekla je Vesna Bogdanović, pravnik u Ženskom centru Užice.

Ostavite odgovor