Pocetna Društvo Sevojno: Gradnja stanova za 20 izbegličkih porodica

Sevojno: Gradnja stanova za 20 izbegličkih porodica

1166
1
Podelite

U Sevojnu je počela gradnja zgrade sa 20 stanova za izbegličke porodice iz Hrvatske I Bosne I Hercegovine sa prebivalištem na teritoriji grada Užica.

sevojno stanovi

Vrednost gradnje je 409.846 evra, a finansijska sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa u kome je glavni donator Evropska unija. Rok za završetak gradnje je kraj ove godine.

sevojno stanovi 1

Svečanosti početka radova prisustovovao je i prvi potpredsednik Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova I predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić. Gradilište u Sevojnu deo je potprojekta 4  koji je vredan vise od 13 miliona evra I predviđa 661 stambeno rešenje, naveo je Dačić. U pitanju je 30 montažnih kuća, 261 stambena jedinica,300 paketa građevinskog materijala i 129 seoskih kuća. Pored Sevojna otvoreno je još 11 gradilišta širom Srbije.

sevojno dacic

-Očekujem da ćemo ove godine zatvoriti mnoga gradilišta I da će krajnji korisnici dobiti dugoočekivani krov nad glavom. Zahvaljujem svima, vladinim institucijama I medjunarodnim organizacijama I bilateralnim donatorima, jedinicama lokalne samouprave koji su prepoznali značaj programa I pomogli mu da zaživi – rekao je Dačić danas u Sevojnu.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je da je u Užice kao tranzicioni centar u jednom trenutku kao grad od 78.000 stanovnika imao oko 10 odsto  prognanin Srba iz Hrvatske I Bosne I Hercegovine  sa statusom izbeglica I interno raseljenih lica.

sevojno dacic 3

-Oko 2300 ljudi posle gubitka statusa aktivnih izbeglica rešilo je da zasnuje dom u našem gradu postajući na taj način naši dragi sugrađani. Užice je jedna od lokalnih samouprava koja najbolje rešaval stambeno pitanje izbeglica. Na ovom prostoru ranije su izgrađene dve zgrade I 34 porodice su rešile svoje stambeno pitanje, 32 porodice dobile pomoć u građevinskom materijalu  kako bi samostalno rešile stambeno pitanje sve to u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice I UNHCR-om – rekao je Petković  u ime lokalne samouprave koja je I gradnju zgrade na uglu Višeslava Bugarinovića I Majke Jevrosime pomogla sa 100.000 evra kroz obezbeđenje infrastructure.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne I Hercegtovine, Crne Gore I Hrvatske čiji je cilj trajno rešavanje stambenog pitanja izbeglica. U toku je konkurs za podprojekt 5 i očekuje se dobijanjesredstava za gradnju  još jedne zgrade u Sevojnu sa deset stanova.

sevojno stanovi 3

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice I migracije Vladimir Cucić je rekao da u 127 opština I gradova postoje gradilišta I posebno istakao  sredstva budzeta Srbije I lokalnih samouprava na gradnji ovih stanova tako da se svakog dana u Srbiji  pet izbegličkih porodica useljava u stanove.

-Dolazimo u situaciju da u 70 gradova u Srbiji do kraja godine rešenje stambenog pitanja izbeglica neće biti problem – naveo je komesar Cucić.

sevojno dacic 1

Posle pozdravnih reči I obilaska gradilišta ministru Dačiću direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović uručila je simboličan poklon suvenir – pasoš Užičke republike.

1 komentar

Ostavite odgovor