Pocetna Društvo Podsećanje na užičkog dobrotvora Iliju Narandžića

Podsećanje na užičkog dobrotvora Iliju Narandžića

1598
0
Podelite

Na današnji dan, 19. aprila 1869.godine pre 149 godina,  umro je jedan od najvećih užičkih dobrotvora  Ilija Narandžić.

Rođen je 1804. u selu Grbeši u blizini Trebinja. Kada se doselio u Užice počeo je da se bavi trgovinom i vremenom je stekao veliko bogatstvo i imetak. Budući da je bio jedan od retkih pismenih ljudi kupovao je knjige, držao knjižaru i zalagao se za opismenjavanje srpske dece.

Prva osnovna skola 1

„Kad  je osetio da mu se bliži kraj“ marta 1869. sastavio je testament kojim je svu svoju vrednu imovinu: kuće, mehane, placeve, veresiju, gotovinu, oružje, pokućstvo, nakit i skupoceni džepni sat, pretvorio u novac sa osnovnom namenom za zidanje škole u Užicu. Do tada su deca, isključivo muška, osnove pismenosti sticala po privatnim kućama, naveo je Slobodan Aleksić, nastavnik geografije.

Prva osnovna skola 2

Naradžić je želeo da škola bude trajna odnosno „od tvrdog materijala“ pa je testament dopunio rečenicom: „ako zaveštana dobra ne dosegnu toliko, za ostatak da se uskrate ostali amaneti.“  Posle 15 godina od njegove smrti 1884. godine kada su okončani srpsko-turski ratovi a Srbija postala nezavisna  dovršena je izgradnja današnje školske zgrade. Od tada Prva osnovna škola kralja Petra II počinje sa radom na mestu na kome se i danas nalazi.

-Mi se kao škola u svakoj svečanoj prilici podsećamo Narandžića, Nikola Bacetic 2ukazujemo učenicima na vrednosti koje su postojale među ljudima na početku stvaranja moderne srpske države i na njihovu ljubav prema „rodu i otačestvu“. Pre dve godine učenici dramske sekcije naše škole su snimili film o Narandžiću, po scenariju nastavnika Miloša Racića. Kada je ranije otvarana tema promena imena škole uvek je u nastavničkom veću i školskom odboru bilo pristalica ideje da ustanova treba da ponese ime svog najvećeg dobrotvora, izjavio je Nikola Bacetić, direktor Prve osnovne škole.

Ostavite odgovor