Pocetna Društvo Sećanje na junake sa Sarića osoja

Sećanje na junake sa Sarića osoja

1334
0
Podelite

Povodom 77. godišnjice herojske odbrane Užica u Aprilskom ratu na Sarića osoju je služen pomen i odata pošta poginulim  junacima Vojske Kraljevine Jugoslavije i civila čijih je 118 imena uklesano na spomen ploči. U odbrani časti svoje zemlje i Užica  poginuo je 51 Užičanin i 67 vojnika i oficira Kraljeve vojske među kojima i narednik Miloje Zečević iz Topole koji je poginuo prilikom uništenja nemačkog tenka ostajući  večito  na straži slobode. Mašinovođa užičke ložionice Dragomir Nikolić 15. aprila 1941. godine dejstvovao mitraljezom iz pravca kafane “Zlatibor“  usmrtio nekoliko neprijateljskih vojnika i stradao od nemačkog tenka koji je zatim  razorio objekat iz koga je pucano.

Na spomenik herojima Aprilskog rata vence su na dan herojske odbrane našeg grada položile delegacije Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, Narodnog muzeja, SUBNOR-a,  Mesne zajednice Carina,  Gradski odbor potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“, Udruženje ratnih veterana devedesetih Užice,  Kluba tri, Udruženja boraca Sevojno i Društva istoričara.

sarica osoje 1

Branioci Užica su svojim herojskim podvizima zaustavili napredovanje Osme nemačke tenkovske divizije i po nemačkim izvorima pružili iznenađujuće jak otpor. Naša je obaveza da iskažemo poštovanje i sećanje na njihova hrabra dela  – rekao je u obraćanju na Sarića osoju  zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić. Stihove rodoljubive poezije nadahnuto su kazivali učenici Medicinske škole koji su u velikom broju prisustvovali skupu koji je protekao je organizaciji Grada Užica i Narodnog muzeja.

Ostavite odgovor