Pocetna Kultura Književno veče Radovana Popovića

Književno veče Radovana Popovića

698
0
Podelite

U četvrtak, 11. aprila u 19 časova na Pedagoškom fakultetu u Užicu biće održano književno veče Radovana Popovića, kojim se obeležava osamdeset godina života ovog srpskog publiciste i književnika.

Radovan PopovicRadovan Popović je rođen 1938. godine u Dubu. Novinarsku karijeru započeo je u užičkim “Vestima”. Bio je dopisnik Politike iz Sarajeva i Novog Sada i dugogodišnji urednik Politikinog dodatka „Kultura – umetnost“.

Uporedo sa novinarskim radom, Popović je objavio više desetina biografskih knjiga o najpoznatijim srpskim piscima 20. veka: o Ivu Andriću, Isidori Sekulić, Milošu Crnjanskom, Jovanu Dučiću, Veljku Petroviću, Rastku Petroviću, Meši Selimoviću, Branku Ćopiću, Sretenu Mariću, Vasku Popi, Miroslavu Antiću, Dobrici Ćosiću, Miloradu Paviću, Branku Miljkoviću, Todoru Manojloviću, Ljubiši Jociću, Aleksandru Popoviću, Ljubivoju Ršumoviću i dr. S pravom se može reći da je Radovan Popović naš najznačajniji biograf srpskih pisaca.

Za svoj rad dobio je više uglednih priznanja: Oktobarsku nagradu grada Beograda za književnost, Vukovu nagradu, Nagradu „Laza Kostić“ za publicistiku i druge. Ne zaboravljajući kraj iz koga je potekao, Radovan Popović je poklonio svoj legat Narodnoj biblioteci u Užicu (5000 knjiga) i deo Zbirke Branke i Radovana Popovića Pedagoškom fakultetu u Užicu (preko 400 knjiga do sada).

O književnom i publicističkom radu Radovana Popovića govoriće prof. dr Gojko Tešić, redovni profesor na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Ostavite odgovor