Pocetna Društvo Kosmetske svetinje

Kosmetske svetinje

297
0
Podelite

Od brojnih srednjovekovnih crkava i manastira i u Prizrenu sačuvan je neznatan broj. Sedište Raško- prizrenske eparhije od 1219. godine i danas je mesto u kojima su sabrana sećanja jednog naroda koji na ovim prostorima danas opstaje najviše zahvaljujući svojoj Crkvi i monaštvu.

Manastiri Bogorodica ljeviskaBogorodica Ljeviška posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice. Zadužbina je kralja Milutina, sagrađena 1307. godine na ostacima nemanjićke crkve iz 1220. godine, a ranije vizantijske bazilike iz desetog veka. Za vreme Turaka njene freske su izlupane čekićem i pokrivene slojem maltera, a crkva pretvorena u džamiju.

Manastiri Ljeviska prizrenFreska Bogorodica Milostiva sa Hristom hraniteljem sirotinje nije izgorela 17. marta 2004. godine, a ostale freske tada su pretrpele oštećenja. Bogorodica Ljeviška, neprocenjivo blago pod zaštitom UNESKO-a tada se našla u plamenu o čemu svedoči i čađ na ulazu u jednu od najlepših građevina na ovdašnjim prostorima.

Obnova crkve i dalje traje uz molitve naroda koji ju je podigao. Sveti Arhangeli su manastirski kompleks u klisuri Bistrice prema Šar planini u okviru koga se nalazi i Crkva svetog Nikole.

Manasitiri GracanicaFotografije dve prizrenske svetinje o kojima možete pročitati zapis u novom broju „Vesti“ kao i fotografije ostalih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji datiraju od pre dve godine i zabeležene su tokom boravka sa beogradskom Nezavisnom asocijacijom studenata koja je i ovom prilikom uručila pomoć Srbima na Kosmetu.

Ostavite odgovor