Pocetna Društvo Voće za sada dobro

Voće za sada dobro

158
0
Podelite

Voćne vrste na području užičkog regiona među kojima i izvozno vredna malina dobro su prezimile i  nisu pretrpele ozbiljnije štete, ocena je Poljoprivredne stručne službe „Užice“. U njoj kažu da od vremenskih (ne)prilika u naprednom periodu možemo očekivati  da li ćemo ove godine imati ozbiljniju proizvodnju bilo kog voća, ili ne.

maline MALINJAK STOJIC

– Mraz je sigurno oštetio kajsije, ali ovo koštičavo voće u plantažnim zasadima nije karakteristika za naše područje.  Dominantna je malinarska proizvodnja i malina je dobro  izdržala zimski period. Ukoliko se nastavi ovako vreme možemo očekivati solidnu berbu maline. Međutim, imamo situaciju da je suša učinila svoje i da su letorasti ostali niski tako da se ne može očekivati pun rod, jer mali letorasti mogu doneti samo male prinose.

maline

Ukoliko malinari agrotehnici posvete punu pažnju mogu u ovom slučaju očekivati kvalitetan, ali ne i veliki rod – kaže Andrija Radulović, stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne stručne službe „Užice“. Za druge voćne vrste poput jabuke, šljive, trešnje, kruške, Radulović navodi da možemo računati da su „izimile“, ali da nas očekuje još dosta nepoznatih klimatskih prilika i podseća na štete nastale početkom maja prošle godine sa neočekivanim snegom i ledom koji je uništio proizvodnju jabuke i šljive. On napominje da su agrotehnika, zaštita, đubrenje  i niz drugih mera, među kojima i veoma važna analiza zemljište za đubrenje jako bitni za voćare.

Ostavite odgovor