Pocetna Društvo Užički dani frankofonije

Užički dani frankofonije

530
0
Podelite

Frankofonija označava zajednice svih naroda koji koriste francuski jezik, drugi najrasprostranjeniji u svetu. U Osnovnoj školi „Dušan Jerkovoć“ u Užicu svake godine se bogatstvo frankofone kulture obeležava nizom manifestacija. Ove godine, program je proširen a nosioci aktivnosti bili su učenici i nastavnici francuskog jezika i školski bibliotekari u saradnji sa kolegama Narodne biblioteke Užice, uz podršku Francuskog instituta Srbije.

Dani frankofonije započeli su otvaranjem izložbe knjiga francuskih pisaca za decu Dečijeg odeljenja Narodne biblioteke Užice, zatim su održani susreti učenika koji su položili DELF, sa učenicima koji se spremaju da polažu ovaj međunarodni ispit ove godine.
U školi „Dušan Jerković“ od 2011. godine, u okviru projekta DELF u školskim ustanovama, učenici imaju mogućnost da se pripremaju i da izađu na polaganje ispita za sticanje DELF diplome koja potvrđuje nivo stečenog znanja francuskog jezika za one kojima francuski jezik nije maternji. To je zvanična diploma Ministarstva prosvete Republike Francuske. Ona omogućava onima koji uče francuski jezik da ozvaniče svoj nivo znanja i sposobnosti upotrebe jezika. Ispit se na istovetan način polaže a diploma je važeća u celom svetu i jednom stečena važi trajno. Taj ispit će se ove godine polagati 21. aprila u školi.

Frankofonija u Uzicu 1Obeležavanje je nastavljeno za Međunarodni dan poezije kada je održano poetsko-muzičko veče, u okviru Kluba ljubitelja poezije s ciljem da afirmiše snagu i važnost pesničke reči. Prvi ovogodišnji susret ljubitelja poezije, povodom Dana Frankofonije, bio je posvećen čitanju stihova Žaka Prevera. Učenici VIII razreda sa školskim bibliotekarima dočarali su atmosferu romantičnog Pariza dvadesetog veka muzikom i interpretacijama izabranih melodija.
Druženje sa knjigom nastavljeno je izložbom knjiga francuskih pisaca u holu škole. Knjige savremenih pisaca privukle su pažnju učenika i gostiju iz drugih škola.
A zatim je u čitalištu Narodne biblioteke održana završna priredba, muzičko-scenski program učenika škole, izveden na francuskom jeziku.

Ostavite odgovor