Pocetna Kultura Slike i crteži Uroša Toškovića

Slike i crteži Uroša Toškovića

759
0
Podelite

Izložba slika i crteža Uroša Toškovića biće otvorena večeras u 19 časova u užičkoj Gradskoj galeriji. Uroš Tošković je rođen 1932. godine u Pelevom Brijegu u Crnoj Gori. Završio je Srednju umetničku školu u Herceg Novom, a diplomirao 1956. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Marka Čelebonovića. Iste godine kao stipendista francuske vlade odlazi u Pariz, gde završava Školu lepih umetnosti kod Morisa Brijanšona.

Jedan je od osnivača društva prijatelja Baltazar, čiji su članovi Leonid Šejka, Siniša Vuković, Miro Glavurtić, Dado Đurić, Mišel Kontić, Vukota Vukotić, Peđa Ristić i Olja Ivanjicki, koje 1958. godine prerasta u Medialu. Iz Pariza se 1976. godine vraća u Beograd. Od 1996. godine živi u Baru.

O njegovom teško dostižnom crtačkom umeću, Dragan Jovanović Danilov piše: “Uroš Tošković je rudimentarni ekspresionist, markantna crtačka osobnost , uprkos zajedničkog disanja sa Kubinom, Grosom, Otom Diksom. Grafologija i ikonika njegovih crteža već dugo se ne menja. Na njima susrećemo islužene ratnike, krezube i obnevidele starice, vagabunde, prostitutke što se udaljavaju u kišnu noć, zloguke ptičurine, jednom rečju fantazmagoričke spodobe koje u ritmu mrtvačkog plesa idu ka nekoj mračnoj neizvesnosti. Njih samo što nisu ugrabili demoni podzemlja i povukli ih sebi u svoje mračne ralje. Otuda je Toškovićeva crtačka imaginacija opaka invencioznost stražara pred ulaskom u Had. Toškovićeve crteže često naseljavaju i lobanje – pacovske, konjske, pseće, te klošari koje on prikazuje kao svece. Sve je na Toškovićevim crtežima oporo, surovo, groteskno, puno nezagrobne tmolosti koja dolazi iz zamračenih predela svesti. Ekspresionistički žestok crtački gest začinjen je zrnom avetinjskog humora, a opskurni pejzaž redukovan je tek na neko isušeno , rahitično drvo, ili linije brda i horizonta.

Praiskonski svoj, Toškovit. preferira tešku, tenebroznu tamnoću tuša, gusti talog pigmenta, kroz koji ostvaruje dubinski dijalog sa utvarama unutrašnjeg sveta. Toškovićev sablasni crtež snažno osećamo upravo zbog njegove monumentalne jednostavnosti i rudimentarnosti. A škrtost Toškovićevih radova, raskošna je.”

Druga Toškovićeva izložba u Užicu realizuje se u saradnji sa Galerijom “Radionica duše” iz Beograda.

Ostavite odgovor