Pocetna Hronika Jutro posle požara

Jutro posle požara

2650
0
Podelite

Noćas je u požaru izgoreo poslednji sprat zgrade Solidarnosti u ulici Dušana Popovića, u Turici. Vatrogasci su požar gasili sa sprata ispod, sprečivši širenje na niže spratove.

Kako je za Radio Užice rekao Saša Cicvarić, načelnik odeljenja za vanredne situacije u Užicu, u požaru su lakše povređene tri osobe. Milojka Popović (1988. godište) se, kako je rekao, nagutala dima, zbrinuta je i nije zadržavana u zdravstvenom centru. Rade Ignjatović (1954. godište) je dobio opekotine prvog stepena I pušten je iz bolnice posle ukazane medicinske pomoći.

“Vatrogasac, Dragan Vujović je hrabro radio svoj posao, kada mu je pao deo užarene krovne konstrukcije na leđa. On na to nije obraćao pažnju, već je nastavio da radi. Tek kasnije, kada je požar lokalizovan, potražio je medicinsku pomoć. On ima opekotine drugog stepena na delu leđa, a prvog stepena na uvetu I ramenu”, kaže Cicvarić.

On objašnjava I da su vatrogasci dojavu o požaru dobili u 22.52, kada je vatra već uveliko zahvatila krov, a požar bio u razbuktaloj fazi. Lokalizovan je u 1.10 posle ponoći. Faza u kojoj je požar bio je otežala gašenje, a otežavajuća okolnost je bila I konstrukcija krova.

“Stanovi na zadnjoj etaži su u formi potkrovlja, sa kosinama, tako da je sa donje strane lamperija, pa izolacija – staklena vuna I lim sa gornje strane. To je mnogo gorivog materijala, a požar u fazi kada je jako teško raditi I postići rezultate. Vatra se brzo proširila i zahvatila sve stanove na zadnjoj etaži. Na lice mesta je izašla cela smena – ekipa sa dva vozila i šest ljudi. Mobilisana je cela Vatrogasno – spasilačka jedinica, pa su na kraju, u gašenju požara učestvovala 33 vatrogasca i devet vozila. Tu su bila i vozila iz Čajetine, Požege I Arilja. Svi su dali svoj maksimum i požar je ugašen u 4 časa posle ponoći”, kaže Cicvarić.

Zgrada ima trideset stanova, a u 28 je bilo stanara u trenutku gašenja požara.

“Svi stanari su bezbedno evakuisani. Otvorili smo u toku noći Studentski centar za prihvat tih ljudi, jer je u celoj zgradi isključena struja, iz bezbednosnih razloga. U toku noći odazvao se I Crveni krst, koji je obezbedio dušeke u svojim prostorijama. Većina stanara je prenoćište pronašla u komšiluku, jer nisu želeli da napuste lokaciju, jer su brinuli za svoju imovinu. U toku je kompletno pregledanje objekta od strane elektrodistribucije, kako bi mogla da se pusti električna energija i da se prostor očisti od otpada i ostataka paljevine.

“Deo koji je bio zahvaćen požarom je morao izgoreti, a širenje je sprečeno”, kaže Cicvarić.

Uviđaj je u toku.


Ostavite odgovor