Pocetna Društvo Grnčarija Zlakuse nominovana za UNESKO

Grnčarija Zlakuse nominovana za UNESKO

660
0
Podelite

Turistički potencijali Grada Užica i okoline značajno mogu doprineti povećanju broja gostiju ali i prihoda. Poslednjih godina turizmu se pridaje sve veći značaj jer je prepoznatat kao strateška privredna grada.

Maja-Vermezovic-1Sada se privodi kraju izgradnja panoramskog vidikovca sa teleskopom na Zabučju, u okviru projekta turističke infrastrukture Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.-Grad je pribavio zemljište površine od dva hektara tako da je planirano proširenje sadržaja u budućnosti. Naš interes je da obezbedimo pristup turističkim autobusima kao i zabavne sadržaje koji bi boravak kod panoramskog vidikovca učinili lepšim, sadržajnijim i dužim za posetioce- rekla je Maja Vermezović, član Gradskog veća za turizam.

Trend u turizmu je da panoramski vidikovci čine značajan segment u turističkoj ponudi.U toku ove godine za Užičane i sve posetioce novo u turističkoj ponudi grada je vožnja turističkim vozićem. Naši sugrađani su imali priliku da u oktobru prošle godine tokom obeležavanja Dana grada uživaju u takvoj turističkoj ponudi. A od 1.aprila ponovo će saobraćati na  relaciji od Gradske plaže do Staparske banje.

U 2018.godini nastavićemo sa intenzivnim radom da boravak gostiju učinimo što lepšim i sadržajnim. Podsetiću da je tokom prošle godine izgrađena biciklistička Zelena staza koja je osvojila drugo mesto u Evropi što je od opšteg interesa za turiste i lokalno stanovništvo.

stap-banja

 Kada će grnčarija iz Zlakuse biti na listi UNESKA?

Od 2019.godine izvesno je da će grnčarija Zlakusa biti na reprezentativnoj listi UNESKA za nematerijalnu kulturnu baštinu. Prioritet je način izrade jer se teži da se zadrži i očuva tradicionalni način pripreme i izrade.Na seminaru koji je organizovao Nacionalni komitet za nematerijalnu kulturnu baštinu istaknuto je zlakuška grnčarija podrazumeva tradicionalni način izrade posuđa, ali i Kolonija Zlakusa koja za 22 godine postojanja okupila oko 340 umetnika iz celog sveta koji su uradili preko 1000 umetničkih eksponata. To sve ima ne samo lokalni nego i nacionalni značaj. Podršku za sve ovo imali smo od Ministarstva kulture i od Centra za nematerijalnu kulturnu baštinu pri Narodnom muzeju u Beogradu. U 2018.godini je postupak nominacije, a 2019.godine je zvanično proglašenje.

Šta se planira za Potpećku pećinu koja je na tom lokalitetu?

To je značajan resurs kada je turizam u pitanju, a pećinu svake godine poseti nekoliko hiljada turista. Problem sa pristupom do Potpećke pećine i Zlakuse je rešen, odnosno podvožnjaka tako da sada nesmetano mogu da prođu turistički autobusi.Planirano je da se u toku ove godine izvrši i rekonstrukcija  rasvete pećine. Važno je istaći i da Potpećku pećinu posmatramo u kompleksu sa selom Zlakusa koje je poznato kao grnčarsko selo i u ovoj godini očekujemo povećanje broja posetilaca.

 Kako povećati broj gostiju?

 U 2017.godini potpisan je memorandum o razumevanju Grada Užica i Nacionalne asocijacije turističkih organizacija (JUTA) u okviru koje je preko 300 turističkih agencija Srbije. Cilj nam je da se turističke vrednosti Užica promovišu i marketinški afirmišu na domaćem i međunarodnom tržištu. Ali i da sklopimo aranžmane sa turističkim agencijama koje organizovano dovode grupe bilo da je reč o omladinskom, đačkom turizmu i drugim vidovima grupnih poseta. Mi smo svesni da još uvek nemamo dovoljne smeštajne kapacitete kakve smo imali pre 30 godina. Međutim, kada govorimo o Užicu to ne znači posete samo u užem gradsko jezgru već i Mokroj Gori, Tari… S obzirom da pripadamo Turističkoj Regiji zapadne Srbije.

Strategija razvoja turizma Srbije od 2016-2025. godine definisala je 18 turističkih destinacija, a jedna od njih je i Turistička regija Zapadna Srbija. Po toj strategiji puno sadržaja je planirano i zato Užice moramo posmatrati u širem kontekstu.Svaki turista koji dođe u bilo koji deo regije odnosno u 10 opština Zlatiborskog okruga i opštinu Ivanjica je rezultat timskog rada. Od pre nekoliko dana Regiji su pristupili i Grad Čačak i Turistička organizacija Dragačevo iz Moravičkog okruga.

IMG_8039

 Šta biste još izdvojili iz turističke ponude Užica?

Užice je prepoznato i po Užičkoj republici tako da Narodni muzej sa muzejskom postavkom, Kadinjačom i drugim sadržajima predstavlja značajan segment ali i turistički potencijal na prostoru bivše Jugoslavije. Tome treba dodati i Jokanovića kuću, Hidrocentralu Pod gradom… tako da imamo konkurentnu ponudu ne samo za domaće već i za evropsko tržište. Posebno treba istaći manifestacije poput “Žestivala”, Liciderskog srca, Kustendorfa i mnogih drugih kulturnih i sportskih događaja koji se u toku godine održavaju i doprinose razvoju turizma. Užice i Zapadna Srbija zahvaljujući ukupnim turističkim potencijalima mogu se naći u budućnosti i na turističkoj mapi sveta, ako na pravi način predstavimo i valorizujemo to što imamo. Uskoro očekujemo rezultate konkursa “99 najboljih u Srbiji” gde smo kandidovali  četiri subjekta i to Narodni muzej, Konačište “Grad” Grnčarija “Zlakusa” i Pekara “Šuljaga” što govori u prilog raznovrsnosti ponude.

Ostavite odgovor