Pocetna Čajetina Šampioni „Pršutijade“

Šampioni „Pršutijade“

415
0
Podelite

Aleksandar Radojičić i Radomir Rade Šunjevarić su šampioni u proizvodnji goveđe, odnosno, svinjske pršute na nedavno održanoj 18. „Pršutijadi“ u Mačkatu. Po ovim proizvodima užički i zlatiborski kraj se prepoznaje više od jednog veka ne samo u Srbiji, već i van nje.

U sajamskoj hali u porti crkve Svetog Proroka Ilije u Mačkatu, ali i van nje, tri dana se početkom februara, širio miris sušenog mesa, koliko je trajao 18. Sajam suvomesnatih proizvoda, „Pršutijada“. Na štandovima su visile kraće ili duže, tanje ili šire goveđe, svinjske i ovčije pršute, kobasice, ovčija stelja, slanina, a bilo je u izobilju i čvaraka. U toj celokupnoj ponudi i svojevrsnoj izložbi suvomesnatih proizvoda koji su proizvedeni u okolnim selima,  gde se nije znalo šta je od čega bolje i kvalitetnije, stručni žiri je ipak proglasio najbolje proizvode u pet kategorija, svinjska, goveđa, ovčija pršuta, stelja i slanina, a zlatnu medalju, za najkvalitetniju goveđu pršutu na Sajmu, dodelio je Aleksandru Radojičiću. Ovaj tridesetpetogodišnjak, kako kaže, od rođenja je prisutan u proizvodnji pršute. NJegova porodica se oduvek bavila ovim poslom i od početka su prisutni na „Pršutijadi“.

foto-3-Rade-Sopalovic,-zlatna-medalja-za-svinjsku-prsutu

-U poslednjih 30 godina mog života susrećem se sa ovom proizvodnjom. To se uvek radilo kod nas u domaćinstvu. Time se bavio moj deda, otac i evo sada ja sa mojom decom,- kaže Aleksandar koji je ozbiljno nastavio da razvija porodični posao u kojem ima značajnu podršku i pomoć od supruge i dece. Da bi proizveo dobru, najbolju pršutu, potrebno je iskustvo, kvalitetna sirovina i „bogom dano područje na kojem se mi nalazimo“ kaže Aleksandar.

-I danas se na isti način  kao i decenijama, pa i vekovima unazad, pravi pršuta kod nas. Zato smo i dostigli kvalitet i ime te zlatiborske, ustvari, mačkatske pršute, goveđe i svinjske.“

Aleksandrova pršuta može se naći u pojedinim marketima, nekoliko restorana u Beogradu, ali i na užičkoj pijaci.

Sva Aleksandrova deca, Jovana, Veljko, Strahinja i Sofija, sa suprugom Kosanom, bili su na „Pršutijadi“. I Strahinja, iako još mali, čak je i zaspao na štandu Radojičića, nije želeo da propusti ovu najznačajniju izložbu čuvenih  suvomesnatih proizvoda poznatu i van granica naše države. Aleksandru su svi oni najveća podrška, ali pomoć u celokupnoj proizvodnji. Desetogodišnji Veljko uz oca je bio u centru pažnje, sa zadovoljstvom je držao zlatnu medalju, jer je ona i deo njegovih zasluga. Četvrti je razred osnovne škole i kaže, vrlo dobar đak. NJegova odluka je jasna. Kada poraste, nastaviće posao kojim se njegov otac bavi. Sada mu pomaže koliko god je moguće.

foto-2

-Pomažem kad punimo kobasicu, kada pravimo čvarke, kada solimo meso, a i sada mu pomažem na „Pršutijadi“, kaže Veljko.

Radomir Rade Šunjevarić, ovogodišnji je šampion u proizvodnji svinjske, ali i ovčije pršute, a odmah iza Radojičića je i u proizvodnji goveđe pršute zašta je dobio srebrnu medalju. I Radova porodica se više od jednog veka bavi ovim poslom.  On je sa svojim sinovima nastavio ono što je radio njegov deda, otac, a i stričevi su u ovoj proizvodnji godinama, sestrići. Proizvodnja pršute i drugih suvomesnatih proizvoda, osnovni je posao kojom se porodica bavi i od kojeg živi. Kćerka studira i njeno znanje koje bude stekla na fakultetu biće u službi buduće proizvodnje pršute.

Rade ima i svoju stoku. Kaže, imao je svojih 40 bikova, polovina ih je već u suvomesnatim proizvodima.

-Uostalom, Srbija je puna mesa. Srbija je još jaka, kaže Rade i ističe da je najvažnije da se svaki posao pošteno radi.

-Pošteno radi i sve će doći na svoje, naglašava Rade.

Ostavite odgovor