Pocetna GKC Gerilski rat protiv šunda

Gerilski rat protiv šunda

543
0
Podelite

“Tehnički prekvalifikovani folk metal bend iz Novog Sada, legendarna super-grupa, hipster-folk deter-đent turbo-simfonik gastarbajt-metal atrakcija”, kako sami sebe definišu ili jednostavnije –  Pero Defformero, nastupio je prošlog petka po drugi put u Gradskom kulturnom centru u Užicu. Kao bend jedinstvenog I drugačijeg stila, privlače upravo takvu publiku, a kako sami kažu  – “daće sve od sebe da u narednih „dvajspet“ godina ne dosade ljudima koji ih vole”.

Da li ste zadovoljni koncertom u Užicu?

Nakon našeg prvog fenomenalnog nastupa u prepunom GKC-u februara 2017-te, nismo bili 100% sigurni šta da očekujemo ovaj put, kakav će biti odziv, atmosfera… itd. No, čim nam je ekipa GKC-a javila kako ide pretprodaja karata tj. da je interesovanje veće nego prošlog puta, pao nam je kamen sa srca i znali smo da će ovaj koncert biti još bolji. Kako publika, tako i naši domaćini, jednoglasni su u ideji da naše nastupanje u Užicu pređe u tradiciju pa vas slobodno možemo pozvati na naš još bolji nastup u februaru 2019. godine. Kako naša stara izreka kaže: „Sve što se dogodi jednom, ne mora da znači da će se ponoviti, ali sve što se dogodi dva puta – desiće se i treći put sigurno!“

Pero-Deformero-4

Na koji način ste formirali muzički pravac kojim se bavite, a svakako nije komercijalan niti uobičajen?

Ideja se rodila ranih 90-tih, kao reakcija na pojavu turbo-folka u našim medijima. Rok pravac je postao ugrožena vrsta i počeo je da izumire na radio i TV kanalima, pa je naš izraz kroz muzički stil benda Pero Defformero bio neka vrsta gerilskog ratovanja protiv šunda i kiča. Otud i ta prenaglašena razlika između muzike i pevanja.

Pero-Deformero-7

Iz perspektive muzičara koji ne podilaze publici, kako vidite današnju muzičku, ali I medijsku scenu?

Generalno muzička scena, što domaća, što svetska, je na našu veliku žalost u OZBILJNOM problemu! Nema novih velikih bendova poput AC/DC, Metallica, Rollingstones ili Divljih Jagoda, Čorbe, YU Grupe… itd, već se sve svelo na sezonske trendove i bendove koji dolaze i odlaze brzinom svetlosti. Imamo utisak da dan ne traje više 24 časa već mnogo manje… Da paradoks bude veći, nikada do sada na svetu nije bilo više dobrih muzičara, nikada oprema i snimanja nisu bila bolja i dostupnija, ali je inventivnost i originalnost otputovala dijametralno suprotno od tehnike.

Pero-Deformero-5Koliko su za vas kao bend važni živi nastupi?

Bend je živ onoliko koliko nastupa. Sa jedne strane imate naše pesme i video klipove na Youtube kanalu koje su dostupne svima i to je neka inicijalna kapsula koja bi trebalo da vas zainteresuje (ili ne) za dolazak na naš koncert… a onda sve ide u drugu dimenziju. Sa druge strane, iz našeg dugogodišnjeg iskustva znamo da je jako veliki broj ljudi počeo ozbiljno da prati naš rad tek nakon što su nas prvo videli uživo (dobar deo njih čak slučajno) i to je zapravo naš najjači adut.

Pripremate li nešto novo u ovom periodu?

Da. Trebalo bi uskoro da izbacimo novi video za pesmu „Lola“ koja će se naći na našem novom albumu pod nazivom „Muzika za ljude bez prijatelja“ i čiji se izlazak očekuje na jesen. Tokom proleća i leta treba da privedemo kraju album i naravno, konstantno da sviramo po regionu.

Pero-Deformero-1

Kakvi su vaši planovi I ambicije u muzičkom smislu?

Ove godine bend slavi svoj 25-ti rođendan i daćemo sve od sebe da u narednih „dvajspet“ ne dosadimo ljudima koji nas vole i koji nam nesebično pružaju podršku i energiju dolazeći na naše koncerte. Da nema njih – ne bi bilo ni nas!

Ostavite odgovor