Pocetna Ekonomija Dobar primer dinamične domaće privrede

Dobar primer dinamične domaće privrede

1008
0
Podelite

– Ono što je odlično, jeste da ovde postoji jedna dinamična domaća privreda koja se oslanja na namensku industriju,- izjavila je danas popodne predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prilikom posete Valjaonici bakra Sevojno.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sa saradnicima, posle Kosjerića, posetila je popodne Valjaonicu bakra Sevojno i tom prilikom razgovarala sa menadžmentom ove kompanije, rukovodstvom Užica i gradske opštine Sevojno.

Ana Brnabic u valjaonici bakra u Sevojni03– Ono što je odlično, jeste da ovde postoji jedna dinamična domaća privreda koja se oslanja na namensku industriju. Tu je „Prvi partizan“ koji zapošljava oko 1.600 ljudi, tu je i Valjaonica bakra Sevojno koja je drugi najveći poslodavac sa oko 1.100 zaposlenih, zatim „Impol Seval“ sa skoro 700 radnika. Sve ovo vuče lokalnu privredu. Tako treba i da bude. Želela sam da dođem danas ovde da vidim kako se sve razvija, šta još Vlada Republike Srbije može da uradi da ojača domaću privredu, zato što je ovo dobar primer da se ekonomija Srbije zasniva na lokalnom ekonomskom razvoju i na lokalnoj privredi. Naravno, to ne znači da nećemo nastaviti da i dalje naporno radimo na dovođenju stranih direktnih investicija po kojima je Srbija u 2017. bila apsolutni lider u ovom delu Evrope. Oko 2,6 milijardi direktinih investicija je bilo tokom prethodne godine. Međutim, sve više moramo da se oslanjamo na lokalnu privredu tako da i Vlada i Ministarstvo privrede pokušava da pomogne u tome koliko god je moguće,- rekla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u Valjaonici bakra u Sevojnu.

– Što je jača naša namenska industrija, to će biti jače i ove užičke kompanije i drago mi je da i Ministarstvo odbrane i Vlada Republike Srbije imaju odlične planove za što veći razvoj naše namenske industrije, da bude jedna od okosnica daljeg razvoja Srbije i našeg izvoza, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ana Brnabic u valjaonici bakra u Sevojni02Zahvalivši se predsednici Vlade Ani Brnabić za posetu Valjaonici bakra Sevojno, izvršni direktor East Point Holdings Ltd. Nebojša Ćirić, rekao je da je menadžment ove kompanije sa premijerkom razgovarao o poziciji Valjaonice bakra Sevojno kao integralnog dela namenske industrije Republike Srbije. Valjaonica bakra jedan je od glavnih dobavljača „Prvog partizana“, „Slobode“ i „Krušika“. Ćirić je istakao da će VBS u narednom periodu nastaviti sa rastom proizvodnje, prodaje i izvoza, ali očekuje i uspostavljanje saradnje sa novom fabrikom namenske industrije u Uzićima kod Požege.

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković,rekao je između ostalog, da je poseta predsednice Vlade, Ane Brnabić, bila prilika da se predstave ključni projekti u Užicu i u Sevojnu, a jedan od njih je i razvoj visokog školstava. Zamenik predsednika gradske opštine Sevojno, Milivoje Jeremić, istakao je da je poseta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Sevojnu, ali i Valjaonici  bakra u kojoj radi  veliki broj Sevojničana, od velikog značaja i istakao da građani očekuju da će u narednom periodu biti podržani projekti iz ove opštine, radi njihovog boljeg standarda.

Koridor 11

– Za ovaj deo Srbije veoma je važan Koridor 11. Polovinom ove godine trebalo bi da završimo i otvorimo deo autopupa Obrenovac-Ljig i da započnemo radove na pravcu Preljina-Požega. Paralelno sa tim polako završavamo pregovore oko Moravskog koridora, odnosno, Pojate-Preljina, tako da možemo da spojimo Koridor 10 sa Koridorom 11, što je od velike važnosti, rekla predsednica Vlade Ana Brnabić.

Fabrika za preradu maline u Arilju

Na sastanku sa privrednicima u Sevojnu učestvovao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, pa je bilo reči i aktivnostima koje će pomoći da se reši problem u malinarstvu i kako da se izađe u susret poljoprivrednicima. Zahvaljujući saradnji sa Mađarskom u Srbiji će biti otvorene dve do tri fabrike za preradu maline. Plan je da jedna bude u Arilju.

– U petak je potpisan Memorandum o razumevanju između dve kompanije, jedne sa sedištem u Arilju, druga sa sedištem u Mađarskoj. Obaveza srpske strane je da obezbedi kooperante, odnosno, dovoljnu količinu sirovine i lokaciju u Arilju, mađarske strane da obezbedi finansijska sredstva, tehnološku opremu i desetogodišnji ugovor za izvoz robe koja će se tu proizvoditi. U toj fabrici biće obrađeno pet hiljada tona maline  druge klase koja do sada nije u najvećoj meri imala svog kupca,- rekao je Nedimović i istakao da sa ovakve dve do tri fabrike u Srbiji može da se reši problem potražnje za ovom vrstom robe. On je nagovestio da će druga takva fabrika, najverovatnije, takođe biti u užičkom kraju, u Požegi, pa će se na taj način, kako je rekao ministar Nedimović, rešiti i problemi „starih brendova koji već skoro dve decenije ne funkcionišu“.

Ostavite odgovor