Pocetna Politika Ove godine inovacioni start up centar

Ove godine inovacioni start up centar

850
0
Podelite

Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj izjavio je danas da će ove godine u Užicu biti otvoren inovacioni start ap centar i odeljenje ovog centra, u Sevojnu.

Po rečima ministra Popovića koji je posetio  kompaniju „Impol Seval“, Gradsku opštinu Sevojno i Užice, osnivanje inovacionog start ap centra u Užicu finansiraće Vlada Republike Srbije i lokalna samouprava.foto-3

– Na ovaj način će mladi moći u inovacionom ambijentu da rade i da svoja znanja primenjuju u užičkoj industriji koja je vrlo jaka i koja ima sve predispozicije da se tehnološki razvija u sledećem periodu. Mladi inovatori u inovativnom start ap centru, kao što je to svuda u svetu, imaće mogućnost da rade za velike gigante kao što su Impol Seval, Valjaonica bakra ili namenska industrija i da svojim rešenjima pomažu u njihovom daljem tehnološkom razvoju – rekao je između ostalog Nenad Popović.

Vlada Republike Srbije je, po rečima Popovića, za ovu godinu izdvojila pet puta veći budžet za inovacije i tehnološki razvoj  u odnosu na prošlu. Popović je podsetio da su spremljeni programi za mlade start ap kompanije, za one koji tek počinju svoj biznis. Kroz ove programe biće dodeljivana bespovratna sredstva od 80 hiljada evra ukoliko njihove inovacije imaju odličnu prođu na tržištu. Za mala i srednja preduzeća koja sarađuju sa naoučno istraživačkim organizacijama i sa fakultetima pripremljeni su programi u okviru kojih se dodeljuju sredstva do 300 hiljada evra, a ove godine pripremljen je i novi program za inovaciono žensko preduzetništvo u saradnji sa Svetskom bankom i EU.

– Želimo da motivišemo što više žena i na selu i u gradu da pokrenu svoj preduzetnički biznis kako bi mogle da se ostvare i na tom polju. Danas imamo žena preduzetnica u Srbiji koje u svojim seoskim domaćinstvima imaju nove proizvodne procese, iskoristile su neke inovacije, povećale su svoju proizvodnju i prodaju, a mi želimo da i njima dajemo bespovratna sredstva. To će biti grantovi od dve do pet hiljada evra – rekao je Popović i naglasio da će se posebna pažnja obratiti na programe iz EU koji se odnose na žensku decu od 12 do 18 godina, a promovisani su od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologije koji podrazumevaju obuku u programiranju u najvećim IT kompanijama. Devojčice će imati priliku da nauče osnove programiranja kako bi se lakše kasnije integrisale u obrazovne procese i kako bi stekle preduzetnički potencijal. Popović je podsetio i na programe za prekvalifikaciju u IT programere koji su u toku.

foto-4Tihomir Petković, gradonačelnik Užica je rekao da je dolazak ministra Nenada Popovića u Užice i Sevojno u funkciji razvoja užičke i sevojničke privrede, ali i visokog obrazovanja i zahvalio se na obećanju za osnivanje inovacionog start ap centra u Užicu i odeljenja u Sevojnu.

– Ono što nas posebno raduje, jeste podrška ministra Popovića za otvaranje jednog, tehničkog fakulteta u Užicu, jer je njegova procena da postoji potreba za tim kadrovima i u Srbiji, ali i u užičkoj industriji,- rekao je Petković.

foto-1

Ministar Nenad Popović je posle posete Imopl Sevalu istakao da je inpresioniran ovom kompanijom, koja je okosnica privrednog razvoja užičkog kraja i jedan od najvećih i najznačajnijih srpskih izvozika. Impol Seval 97 odsto ukupne proizvodnje izvozi u zemlje EU, najviše u Nemačku, ali je sve veći i značajniji izvoz na rusko tržište na kojem se sevojnički aluminijum ugrađuje na reprezentativnim objektima, poput fudbalskih stadiona koji se grade za Svetsko prvenstvo u fudbalu. Popović je naročito istakao značaj investiranja u proizvodnju u Impol Sevalu. Ove godine vrednost investicija je oko 11 miliona evra, a u narednoj godini oko 20 miliona evra. Po rečima Popovića sve investicije u Impol Sevalu su inovacije u zaštiti životne sredine. Ministar Popović je podsetio da u fabrici radi oko 100 visoko obrazovanih inženjera, a ovaj potencijal biće još veći u narednom periodu zbog digitalizacije proizvodnje i inovacija u bojenju i lakiranju. Samo savremena linija za bojenje, koja je potpuno digitalizovana, inovaciono je rešenje koje se svake godine unapređuje, a sada ona omogućava bojenje aluminijuma u 800 nijansi.

– Što se tiče tehnološkog nivoa razvoja, Užice i Sevojno mogu da se ponose, jer su apsolutno na svetskom nivou u proizvodnji alumijuma,- rekao je Popović.

Ostavite odgovor