Pocetna Čajetina Rudno blago Zlatiborskog okruga

Rudno blago Zlatiborskog okruga

705
0
Podelite

Pored magnezita svakako najznačajnije rudno blago u našem okrugu je ležište mrkog uglja u Štavlju kod Sjenice, koje se otkopava jamskim putem. Ovde je reč o ogromnim rezervama kvalitetnog uglja koje još uvek nisu detaljno istražene. Kad je ugalj u pitanju postoji i manje ležište lignita u Rasni bez većeg ekonomskog značaja, rekao je za „Vesti“ Zoran Živković, dipl.ing geologije.

Zoran-Zivkovic

Pored dve pomenute rude treba istaći i značajne rezerve laporca i krečnjaka, odgovarajućeg sadržaja korisnih komponenti koje omogućavaju proizvodnju izuzetno kvalitetnog cementa u fabrici Titan u Galovićima kod Kosjerića. U blizini ovog grada u Tubićima se eksploatiše i silifikovan krečnjak plavo sive boje, izuzetnih fizičko-mehaničkih svojstava i teksture poznat kao “plavi tok”. A sličan ukrasno građevinski materijal drap i crvene boje prelepe teksture eksploatiše se u Skržutima i Sirogojnu. Eksploataciju i obradu sve tri vrste ovog materijala vrši preduzeće “Mermer” iz Užica. Treba istaći i kamenolome Jelen Do kod Požege i u Bistrici kod Nove Varoši u kojima se otkopava kvalitetan krečnjak za proizvodnju kreča i za druge potrebe u građevinarstvu. Postoje i klasični kamenolomi “Surduk” i “Ridovi” u Zbojštici u kojima se otkopava i prerađuje krečnjak.

Geološka istraživanja u narednom dužem periodu treba posebno usmeriti na područje centralnog Zlatibora, gde su otkrivena veoma značajna ležišta “Masnica” i “Čavlovac” sa oko tri miliona tona kvalitetnog magnezita. Posebnu pažnju treba posvetiti detaljnim istraživanjima ova dva ležišta rudarskim radovima. Njihova eksploatacija koju bi vršio postojeći Rudnik “Magnezit” procenjena na oko 30 godina mnogo bi značila za zlatiborski kraj sa svih aspekata. Ovaj rudnik 80-tih godina prošlog veka zapošljavao je oko 500 radnika sa tog područja i šire. Sve ovo je uslovljeno budućim oporavkom “Magnohroma” iz Kraljeva.

U narednom periodu treba intenzivirati geološka istraživanja šireg prostora oko Štavlja na Pešteru gde su procenjene ogromne količine mrkog uglja. To je jedno od tri najznačajnija ugljonosna reona u Centralnoj Srbiji., gde bi se u budućnosti mogla izgraditi i jedna termoelektrana, što bi bilo od velikog značaja za našu energetiku.

Što se tiče drugih mineralnih sirovina, osim ukrasnog građevinskog materijala u bližoj budućnosti neće biti većeg interesovanja za geološka istraživanja, posebno kada je reč o metaličnim sirovinama odnosno bakru, olovu, cinku, gvožđu…

Opširnije u „Vestima“ od 9.2.2018.

Ostavite odgovor