Pocetna Čajetina U Mačkatu, čudesa od mesa

U Mačkatu, čudesa od mesa

845
0
Podelite

Prema oceni stručnog žirija, najbolju svinjsku pršutu, proizveo je Radomir Rade Šopalović, a goveđu, Aleksandar Radojičić.

U porti crkve Svetog Proroka Ilije u Mačkatu, danas je zamenik predsednika opštine Čajetina, Arsen Đurić, zvanično otvorio 18. Sajam suvomesnatih proizvoda – Pršutijadu, koji će trajati do 4. februara. Svoje proizvode izlaže 20 lokalnih proizvođača, ali je bilo i stranih izlagača, iz Makedonije, koji su predstavili svoja vina,  iz Hrvatske su izlagali pršutu proizvođači  iz opštine Tinjan, prisutni su bili i izlagači iz Francuske i Italije. Organizator Pršutijade je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, a suorganizatori su opština Čajetina, „Zlatiborski Eko Agrar“, TO „Zlatibor“ i Sportski centar Čajetina i Crkvena opština Mačkat, a generalni pokrovitelj je „Jugoinspekt“ Beograd.

Rade Šopalović, zlatna medalja za svinjsku pršutu
Rade Šopalović, zlatna medalja za svinjsku pršutu

Prema odluci stručnog žirija, najbolju svinjsku pršutu, proizveo je Radomir Rade Šopalović, a goveđu, Aleksandar Radojičić. Prvo mesto u kategoriji domaće kobasice osvojio je Aleksandar Čeliković, za najbolju suvu slaninu prvu naggradu, zlatnu medalju, dobio je Marko Stojanović, za najbolju ovčiju pršuta proglašena je pršuta koju je proizveo Radomir Šopalović, a za najbolju ovčiju stelju, Nikola Brković.

Aleksandar Radojičić sa decom, zlatna medalja za goveđu pršutu
Aleksandar Radojičić sa decom, zlatna medalja za goveđu pršutu

Žiri je dodelio u svim kategorijama i srebrne i bronzane medalje i prilikom odluka rukovodio se ocenama o kvalitetu, spoljnom izgledu, izgledu preseka, konzistenciji, misrisu, ukusu i boji proizvoda. Vanja Janković, predstavnica „Jugoinspekta“ rekla je da je organoleptička ocena, kao i sva ispitivanja urađena prema načelima standarda kvaliteta.

Otvarajući Pršutijadu, Arsen Đurić je podsetio da opština Čajetina ovu manifestaciju pomaže od njenog osnivanja.

IMG-_-7292– Evo nas u 18. godini Pršutijade, ona je postala punoletna, razvila se, omasovila se i to je garant da će trajati još dugo promovišući i negujućitradiciju proizvodnje suvomesnatih proizvoda. Zlatibor i Čajetina imaju svoje prepoznatljive vrednosti svuda, a najkvalitetnija pršuta, slanina, kobasica iz mačkata, Krive Reke, Šljivovice i oklnih sela, predstavljaju delikatese i na svetskim trpezama,- rekao je između ostalog Đurić, podsećajući da ove godine na Sajmu izlaže najveći broj proizvođača od osnivanja.

– Opština Čajetina ulaže značajna sredstva u razvoj sela i razvoj poljoprivrede, sigurno najveća u Srbiji, kroz izgradnju infrastrukture, puteva, subvencija poljoprivrednim proizvođačima, kao i kroz otvaranje vrtića u seoskim sredinama, a sve u cilju povećanja kvaliteta života na selu,- istakao je Đurić i podsetio da opština Čajetina radi na osnivanju Udruženja poljoprivrednih proizvođača radi ukrupnjavanja proizvodnje i stvaranja dovoljnih količina za eventualni izvoz. U toku su i aktivnosti na zaštiti geografskog porekla i stvaranju robne marke ne samo suvomesnatih proizvoda, već i ostalih tradicionalnih proizvoda koji su prisutni u zlatiborskom kraju.

01-prustijada-2018– Ponosni smo na Mačkat, na Zlatibor, na vredne proizvođače i na ljude koji ovde žive i na tradiciju koju čuvamo,- istakao je Đurić i pozdravio je izlagače iz inostranstva koji Sajmu daju međunarodni karakter.

Ovom prilikom organizatori Sajma uručili su zahvalnice izlagačima iz inostranstva, zahvalnice proizvođačima, a stručni žiri je dodelio specijalne nagrade  za ujednačen kvalitet suvomesnatih proizvoda.

Sajam je počeo uz zvuke trubačkog orkestra Igora Mitrića iz Sirogojna, a nastupio je i folklorni ansambl, „Veterani Zlatibora“.


Ostavite odgovor