Pocetna Društvo Prvi korak ka potpunoj digitalizaciji

Prvi korak ka potpunoj digitalizaciji

267
0
Podelite

Grad Užice među prvima uvodi elektronsku dostavu skupštinskog materijala a sledeće godine biće digitalizovane i mnoge druge procedure koje će olakšati život i komunikaciju građana sa lokalnom samoupravom.

U 21.veku koji je vek visokih tehnologija i kada elektronski dokument u potpunosti zamenjuje papirni, gradska skupština u Užicu na godišnjem nivou štampa oko 350 000 – 400 000 papirnih listova i troši oko dva miliona dinara. Radi ušteda i savremenog načina rada nabavljeno je 87 tablet uređaja za 67 odbornika, gradske većnike i načelnike što iznosi oko 1,5 miliona dinara. Na sednici 28. novembra prvi put će biti korišćeni tableti uz papirnu dokumentaciju, a već u decembru u potpunosti će zaživeti dostava samo elektronskim putem.

Tablet skupstina– Već u prvoj godini uštedama od elektronske dostave materijala otplatiće se ova investicija, povećaće se efikasnost, brzina i jednostavnost u radu, a još je važnije otvaranje skupštine prema građanima – rekao je Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada Užica.

Šta konkretno preduzimate kada govorite o otvorenosti prema građanima?

Na sajtu grada biće postavljen materijal onog trenutka kada i odbornicima bude poslat preko službenog mejla. Građani će moći da ga vide i da iskoriste vreme do održavanja sednice da svoje odbornike podsete na neke teme i da od njih zahtevaju da diskutuju na najbolji način. Na ovaj način pokušavamo da animiramo što veći broj sugrađana da se zainteresuju za teme lokalne skupštine i siguran sam da ćemo u tome uspeti.

Tablet Brane MitrovicKako su odbornici reagovali na ovakav način dostave materijala i da li su svi “tehnički” pismeni?

Mali broj njih bio je skeptičan, ali kada smo im objasnili na koji način će to funkcionisati onda su shvatili da u ovom vremenu to nema alternativu. Napredak u informaciono-komunikacionim tehnologijama nije trenutni trend već ćemo imati ozbiljan razvoj u toj oblasti. Mi ne smemo da se plašimo, svesni da svi moraju da se menjaju, pa smo zato prvo počeli od skupštine. Možda će u startu biti poteškoća, ali činjenica je da su sve odborničke grupe i odbornici konsenzusom doneli odluku o elektronskoj dostavi svesni velikih ušteda. Svako od odbornika koristi neki od komunikacionih aparata, a pre svega mobilni telefon a ovi tableti funkcinišu na tom principu tako da kod velikog broja neće biti problema. Ipak mi smo predvideli i mogućnost obuke, ali i prisustvo ljudi iz IT sektora koji će im biti na raspolaganju u svakom trenutku.

Šta se planira za 2018.godinu?

Što se tiče Skupštine sledeće godine uslediće i uvođenje tzv. elektronske sednice preko tableta i softvera koji ćemo dobiti besplatno kao jedan od gradova koji je već odmakao u ovoj priči. To znači da će ceo tok sednice biti elektronski od prijavljivanja, glasanja, javljanja za raspravu, merenja vremena… A građani će o svemu imati informacije – istakao je Mitrović.

Opširniji intervju objavljen je u „Vestima“ od 24. novembra 2017. godine.

Ostavite odgovor