Pocetna Društvo Ključ boljitka je promena svesti

Ključ boljitka je promena svesti

514
0
Podelite

Centar za Socijalni rad u Prijepolju, kao i drugi centri iste delatnosti, korisnicima pruža niz različitih usluga. Merisa Ahmetović, socijalni radnik u ovoj ustanovi, kaže da je Prijepolje mala sredina, u kojoj zaista postoje predrasude, prema osobama sa invaliditetom, a promena svesti put ka ravnopravnosti.

U kojim oblastima socijalni radnik može da pomogne osobi sa invaliditetom?

Socijalni radnik osobi sa invaliditetom može da pomogne u ostarivanju nekih od njenih prava. Mi najveći problem u radu sa korisnicima, među kojima ima i osoba sa invaliditetom, imamo u vidu pomešanosti nadležnosti. Tačnije, mi nemamo nikakav akt, ništa čime je tačno precizirano šta je čija nadležnost. Mislim da ne bi bilo loše da imamo informatore, koji bi utvrdili i informisali šta je čiji posao, kako stranke ne bi gubile vreme i šetale od vrata do vrata.

Šta je, osim birokratije, potrebno promeniti u Prijepolju da bi osobama sa invaliditetom bilo bolje?

Merisa Ahmetović CZSR Prijepolje (1)Pre svega, treba se izboriti protiv predrasuda. Prijepolje je mala sredina, u kojoj zaista postoje predrasude. Tome bi doprinelo kada bi osobe sa invaliditetom izašle iz senke, kada bi se javile nadležnim institucijama i zatražile svoja prava. Iskoristila bih ovu priliku, pošto dosta radimo sa roditeljima I sa decom, da zamolim roditelje da više razgovaraju sa svojom decom o ovoj temi. Oni bi trebalo da upute svoju decu, da im objasne ko su osobe sa invaliditetom. Kada to dete sutra krene u obdanište ili školu, ako u grupi bude I dete sa invaliditetom, ono će onda umeti da ga prihvati, da mu pomogne I provodi vreme sa njim. Podrazumeva se da to ne treba da radi iz sažaljenja, već zato što su oni ravnopravni drugari. Tako se pruža dobar primer I drugoj deci.

Šta Vaše iskustvo pokazuje, gde osobe sa invaliditetom greše?

Osobe sa invaliditetom se obraćaju Centru za socijalni rad, u 90 posto slučajeva, kada žele da ostave pravo na dodatak za tuđu negu, pomoć drugog lica ili smeštaj u ustanovama socijalne zaštite. U bilo kom drugom slučaju, vrlo retko se javljaju. Mislim da tu greše. Trebalo bi da nam se obrate I u drugim situacija, jer mi smo tu da im pružimo psihološku I socijalnu podršku I da im pomognemo I u tom smislu.

Koliko su osobe sa invaliditetom aktivne u Prijepolju u institucionalnom smislu, da li pokušavaju da prava ostvare I preko svojih organizacija I udruženja?

Na žalost, takvih slučajeva je veoma malo. I to su slučajevi u kojima su organizaciji potrebna finansijska sredstva. Mislim da je traženje finansijske pomoći zapravo I jedini razlog zbog koga su se organizacije I udruženja I obraćali Centru za socijalni rad u Prijepolju.

osobe sa invaliditetom

Da li lokalna samouprava na neki način podstiče osobe sa invaliditetom da se organizuju, radi ostvarivanja svojih prava?

Nezahvalno je da govorim o tome, ali – trenutno ne postoji nijedna opštinska odluka koja se odnosi isključivo na osobe sa invaliditetom. Postoje neke odluke koje obuhvataju različite kategorije korisnika, među kojima su I osobe sa invaliditetom. Jedino što mogu da dodam je da su u septembru ove godine, finansijskom odlukom opštine Prijepolje, odobrena novčana sredstva za finansiranje rada, mislim, šest udruženja osoba sa invaliditetom.

Da li postoji bilo koja vrsta socijalnih usluga koja se odnosi isključivo na osobe sa invaliditetom?

Ne. Ponovo, kao I u prethodnom primeru, to su usluge koje se odnose na različite kategorije korisnika, poput usluga – pomoć u kući, jednokratna novčana socijalna pomoć I slično.

Šta je najveća kočnica od svega o čemu ste govorili – neobaveštenost o delatnosti Centra za socijalni rad, neaktivnost udruženja ili nedostatak strateških dokumenata?

Najteže je promeniti svest građana, ali I stručnih radnika o osobama sa invaliditetom, a to je ključni preduslov za boljitak. Na to bi, svojim angažovanjem trebalo da utiču I same osobe sa invaliditetom. Dosta objekata, čak većina u Prijepolju nema prilaznu rampu za osobe sa invaliditetom. Konkreno, prostorije Centra za socijalni rad se nalaze u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje. Zgrada nema lift, što dodatno otežava pristup, ali osobe sa invaliditetom ne sprečava da ostvare svoja prava, jer kada je to potrebno, mi izlazimo na teren.

Ostavite odgovor