Pocetna Društvo Ja selektujem! A ti?

Ja selektujem! A ti?

333
0
Podelite

Udruženje nastavnika „Opstanak“, koje okuplja biologe koji žive i rade na teritoriji Zlatiborskog  okruga, realizuje projekat „Ja selektujem! A ti?“, okrenut  informisanju građana.

U okviru projekta prekogranične saradnje, koji je realizovan u Užicu i Tuzli 2013. i 2014. godine, u osnovnim i srednjim školama postavljene su kante za primarnu selekciju otpada. Selektovan otpad iz škola u Užicu, preuzima Regionalna deponija „Duboko“ i beleži podatke o količinama. Na osnovu dostavljenih podataka, izveden je zaključak da su ekološke uštede značajne, ali članovi našeg Udruženja, ističu da bi ti podaci bili mnogo puta značajniji ukoliko bi se primarna selekcija odvijala i na teritoriji grada.

Osnovna ideja projekta  „Ja selektujem! A ti?“  je upoznavanje Užičana sa ekološkim uštedama koje su selekcijom otpada ostvarili učenici škola u Užicu.

Za 5 godina koliko se primarna selekcija otpada u školama odvija, na Deponiju je  stiglo 160 tona selektovanog otpada, a to znači papira, plastike, tetrapaka i limenki. Od ukupne količine,  papira je 106 tona, plastike oko 38 tona i tetrapaka i limenke više od 17 tona. Kada se ovi podaci preračunaju u ekološke brojeve, ovakvi su rezultati:

– za jednu tonu papira potrebno je poseći 12 stabala –  reciklažom 106 tone spasili smo najmanje 1278 stabala!

– za jedan kilogram plastike porebno je 1,9 kilograma nafte – reciklažom 38 tona spasili smo više od 72 tone nafte!

– reciklažom jedne limenke uštedi se električne energije dovoljno za rad sijalice od 100w i to dva sata – reciklažom 17 tona uštedeli smo električnu energiju dovoljnu za potrošnju četvoročlane porodice i to u 20 godina!

Udruženje nastavnika “Opstanak” je odštampalo edukativne postere sa ekološkim uštedama i  postaviće ih u sve škole, predškolske ustanove, vrtiće, na oglasne table javnih institucija u gradu, na mesta okupljanja većeg broja sugrađana, podelili su ih svim medijima u gradu, na internet strane i sajtove…

Oni poručuju da se nadaju da će uspeti da Užičani uzmu veće učešće u unapređenju sistema primarne selekcije u Užicu.

-Mala promena u ponašanju pojedinca, kumulativno može imati sjajne ekološke efekte, a informisanje sugrađana o prednostima reciklaže treba da dovede do promene odnosa prema otpadu, od „đubre“ prema  „sirovina“, navode iz ovog Udruženja.

Ostavite odgovor