Pocetna Kultura Ko je umetnik, kada je kod kuće?

Ko je umetnik, kada je kod kuće?

419
0
Podelite

U Gradskoj galeriji u Požegi, u utorak, 11. jula biće otvorena izložba Uroša Zvizdića „Ko je umetnik, kada je kod kuće?“.

-Instalacijama i obj​ektima ​predstavljenim na izložbi „Ko je umetnik, kada je kod kuće?“ u Gradskoj galeriji Požega, Uroš Zvizdić se bavi aktuelnim pitanjima – statusa umetnika danas, opstanka umetnosti i profesije unutar šireg društvenog konteksta. Preispitujući ovakve teme, umetnik na početku svoje izlagačke prakse, izlazi pred publiku hrabro i otvoreno, sa stavom da je galerija najbolje mesto za izražavanje unutrašnjeg stanja, stavova i sistema vrednosti. Zvizdićeve instalacije i objekti u sebi sadrže, fotografske i video dokumentarne zapise umetnikovog intimnog prostora, a gotovo u celini nastaju od predmeta iz njegovog svakodnevnog okruženja, što izložbi daje autoportretski karakter. Predmeti u različitim međusobnim konstelacijama istovremeno upućuju i na introvertnu i ekstrovertnu prirodu rada ovog umetnika.

Pitanje koje se nameće jeste – Da li je moguć opstanak umetnosti bez plaćenog medijskog prostora, zastupnika, tržišta ili političkog angažmana? Prolazeći kroz ovakave dileme, Uroš Zvizdić gradi izložbenu postavku koja umetnika „oslobođa“ od ateljea, od imperativa koji nameću visokobudžetnu umetničku produkciju realizovanu zahtevnim tehnologijama i skupim materijalima. Suštinu umetničkog delovanja Uroš Zvizdić, već na samom početku svog izlagačkog umetničkog delovanja, pronalazi u intelektualnoj i duhovnoj sposobnosti koja se ogleda u načinu umetnikovog razmišljanja i delovanja – navodi Slađana Petrović Varagić.​

Izložba će biti otvorena u 20 časova.

Ostavite odgovor