Pocetna Društvo Duplo niži porez za poslovni prostor

Duplo niži porez za poslovni prostor

483
0
Podelite

Za ovu godinu, na području grada Užica, porez na stanove u prvoj i drugoj zoni biće nezntano veći, na kuće ostaje kao za prošlu godinu, ali će zato prez na poslovni prostor u prvoj, drugoj i trećoj zoni biti duplo niži.

Način obračuna poreza na imovinu neće se menjati za ovu, u odnosu na prošlu godinu, ali razlike postoje u prosečnoj ceni po nepokretnostima na osnovu kojih se obračunava porez, a koje su različite i po zonama u odnosu na prošlogodišnje. Po rečima Zorice Ćosić, rukovodioca Odeljenja za lokalnu poresku administraciju grada Užica, generalno gledano, u ovoj godini će cene poreza na stanove u prvoj i drugoj zoni biti neznatno povećane, dok će u trećoj i četvrtoj zoni one biti nešto niže. Ova pomeranja posledica su cene stanova u prometu  u ovim zonama koji su evidentirani u prvih devet meseci prošle godine, pa je i osnovica za računanje poreza nešto veća.

Na primer, za stan od 50 kvadrata u prvoj zoni, prosečne starosti 30 godina, porez za prošlu godinu je bio oko 6.800 dinara, a za ovu godinu bi trebalo da bude oko 7.500 dinara. Porez za isti stan u drugoj zoni za prošlu godinu bio je oko 5.700 dinara, a za ovu, 2017. biće oko 6.100 dinara. U oba slučaja uračunato je umanjenje, poreski kredit,  ukoliko obveznik živi u tom stanu. Da podsetimo da prva zona zahvata ne samo strogi centar grada, već i šire područje, od Terazija do Krčagova, druga je područje šire od prve do seoskih područja, treća je Sevojno, a četvrta su sela.

Zorica poreska-Osnovica za obračun poreza na kuće za ovu godinu u svim zonama biće ista kao i prošle godine, pošto u prošloj godini nije bilo dovoljno, odnosno, minimum tri evidentirana prometa ni u jednoj od zona da bismo mogli imati prosečnu cenu za ovu vrstu nepokretnosti,- pojašnjava Zorica Ćosić i naglašava da takva situacija nije kada se radi o poslovnom prostoru. Zapravo, u prvoj, drugoj i trećoj zoni skoro dva puta je manja prosečna cena po kvadratu za ovu nepokretnost, te će za ovu godinu osnovica za obračun poreza, pa i sam porez na ovaj prostor u ovim zonama toliko biti manji nego prošle godine. Porez na poslovni prostor biće manji i u četvrtoj zoni, ali neznatno.

-Na primer, ako je prosečna cena po metru kvadratnom  u prvoj zoni prošle godine bila 115.000 dinara, za ovu godinu biće 78.000. U drugoj zoni prošle godine prosečna cena  po kvadratu poslovnog prostora je bila 27.000 sada je 13.000 dinara, a za treću je bilo 27.000 sada 12.000. Za četvrtu zonu prošle godine to je bilo 27.000, a sada je 26.000 dinara,- kaže Zorica Ćosić.

Što se tiče rešenja  po osnovu reprograma za koji su se građani prijavljivali prošle godine, ona još uvek nisu sva  urađena. Za reprogram po kojem se kamata otpisuje sto posto, do 4. jula prošle godine podneto je preko 1.500 zahteva. Rešenja nisu još doneta, jer je, po rečima Zorice Ćosić, Odeljenje za lokalnu poresku administraciju radilo tokom cele prošle godine na otklanjanju određenih problema koji su usporavali izradu ovih rešenja.

-Glavni razlog je problem sa naknadom za korišćenje građevinskog zemljišta koja mora da uđe u taj reprogram. Dok to nismo rešili i doveli do nivoa upotrebljivosti tih podataka, nismo ni mogli niti smeli da se upustimo u izradu ovih rešenja. U ovom momentu, oni koji su podneli zahteve, moraju sačekati. U narednom periodu biće pozvani da potpišu zapisnik o usaglašavanju stanja, a onda će biti doneto to rešenje o reprogramu. U međuvremenu, građani treba da plaćaju tekuću obavezu, – kaže Zorica Ćosić.

Ostavite odgovor