Pocetna Ekonomija Kako oživeti selo

Kako oživeti selo

482
0
Podelite

Zimska škola za poljoprivrednike „Kako oživeti selo“ biće održana od 16. do 18. februara ove godine u Poljoprivrednoj školi „Ljubo Mićić“ u Požegi.

Tokom trodnevnog trajanja škole koja će se odvijati pod pokroviteljstvo opštine Požega predviđena brojna stručna predavanja o unapređenju poljoprivredne proizvodnje i novinama u agrarnoj politici.

Organizatori škole koja će se održati pod pokroviteljstvom opštine Požega su  Centar organske poljoprivrede Užice, Regionalna razvoja agencija „Zlatibor“, Poljoprivredna stručna služba Užice, PSSS i Poljoprivredna škola.

Na skupu koji se početvrti put održava u Požegi najavljeno je učešće više desetina poljoprivrednika. Pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede koji će na početku škole govoriti o agrarnoj politici, Zadružnog saveza Srbije o zadrugarstvu, subvencijama, o tome kako konkurisati za sredstava IPARD fondova tokom trodnevnog trajanja škole eminentni stručnjaci iz više instituta (Institut za voćarstvo Čačak, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Josif Pančić“ Beograd, Institut za poljoprivredu „Tamiš“ Pančevo i fakulteta (Agronomski fakultet u Zemunu, Agronomski fakultet u Čačku) u Srbiji odžaće predavanja o unapređenju raznih vidova poljoprivredne proizvodnje. Tako će stručnjaci užičke poljoprivredne službe govoriti o Integralnoj zaštiti u biljnoj proizvodnji, posebno o zaštiti maline, zatim o đubrenju ratarskih i povrtarskih biljaka, pravilnom orezivanju voća i drugo.

Biće reči i o stanju i mogućnostima razvoja kozarstva u zapadnoj Srbiji, tehnologiji prerade mleka, o organskoj proizvodnju u svetu i Srbiji, upotrebi zeolita i drugih minerala u poljoprivredi, sadnom materijalu, navodnjavanju i drugo.

Interesantne teme za užičli kraj svakako će biti Tehnologija proizvodnje lekovitog bilja, tehnologije proizvodnje spelte i tehnologija pčelarenja u brdsko-planinskom području.

Na kraju škole predviđena je svečana dodela sertifikata i druženje uz nastup trubačkog orekestra „Braća Ilići“ i Slobodana Muline.

Ostavite odgovor