Pocetna Ekonomija Obratiti pažnju na deklaraciju

Obratiti pažnju na deklaraciju

346
0
Podelite

Od 1. januara 2016. inspekcija je sa tržišta povukla skoro 1.000 tona hrane i pića. Od toga je 86,7 tona prehrambenih proizvoda biljnog porekla i 54 tone pića. Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede za RTS kaže da su to rezultati rada inspektora prethodnih godinu dana i da je više od 50 odsto namirnica zabranjeno.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Nenad Vujović je rekao da potrošači treba da prepoznaju svoju ulogu u lancu bezbednosti kada se govori o kupovini hrane, da ne kupuju hranu na svakom mestu i da vode računa o deklaraciji.

Govoreći o kvalitetu hleba, Vujović je rekao da je ovih dana pokrenuta široka akcija i da se proverava kako se hleb proizvodi. Navodi da se kontrolišu proizvodi i u takozvanim prodavnicama zdrave hrane.

Mega market hlebU Srbiji postoji oko 200 različitih brendova kafe. Istraživanje koje je radio Centar potrošača Srbije pokazalo je da su u čak 65 odsto od 40 uzetih uzoraka kafe pronađeni surogati. Vujović kaže da u kafi ima surogata, ali manje nego što se navodi u istraživanju.

Mega market kafa„Pijemo dobru kafu. Preko 85 odsto kafe dolazi iz velikih pogona koji su pod kontrolom. Imamo problema kod malih prodavnica na pijacama, ali to rešavamo. Ne kažnjavamo mi direktno, sudovi određuju kazne. Kazne su od 300.000 do tri miliona za privredni prestup“, objasnio je Vujović.

Ostavite odgovor