Pocetna Kultura Nagrađen „Glineni kralj“

Nagrađen „Glineni kralj“

647
0
Podelite

Užičanki Branki Selaković za roman ”Glineni kralj” pripala nagrada „Miroslav Dereta” za 2016. Godinu, jednoglasna odluka je žiri u sastavu Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina.

Na jedanaestom Deretinom konkursu za neobjavljeni roman za nagradu „Miroslav Dereta”, u periodu od 1. marta do 1. jula stigla su 132 rukopisa.

glineni-kraj-nagrada“Hronološko kazivanje vlastite životne priče, sa određene vremenske distance, ali sa nepromenljivo zakržljalim etičkim čulom, pripovedna je pozicija koja je odredila suštinska svojstva ovog roman. Lišen potrebe za samoopravdanjima i psihološkim ispovednim kompenzacijama, junak ”Glinenog kralja” se u celini otkriva u fabuli, kroz događaje, akcije i motivacije. Tematizovanjem problema identiteta, njegovog građenja i razgrađivanja, autorka preispituje samu kategoriju uspeha, pokazujući da radikalni oportunizam, praćen izbegavanjem lične odgovornosti, neizbežno vodi neostvarenosti koja svoj ishod nalazi u zločinu”, kaže se u saopštenju žirija.

branka-selakovicBranka Selaković je rođena 4. februara 1985. godine u Užicu. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Objavila je romane „Narcisi bojeni crno“ (2006), „Kapija“ (2009), „Ljuta sam“ (2011). Pesničke i prozne radove objavljuje u književnim časopisima, zbornicima, antologijama, na sajtovima posvećenim književnosti i književnoj kritici. Prevođena je na više stranih jezika. Živi i stvara u Beogradu i u Užicu.

Ostavite odgovor