Pocetna Društvo Dan otvorenih vrata u užičkom sudu

Dan otvorenih vrata u užičkom sudu

319
0
Podelite

Povodom 25.oktobra Evropskog dana civilne pravde, u Osnovnom sudu u Užicu, već četvrtu godinu za redom, organizovana je manifestacija ,,Dan otvorenih vrata“.

Osnovni sud u Užicu posetila su deca i mladi, koji su korisnici usluga Doma za decu i omladinu Petar Radovanović Užice, sa predstavnicima te ustanove.

Učesnici manifestacije bili su i predstavnici Centra za socijalni rad Užice, Osnovnog javnog tužilaštva i Centra za razvoj usluga socijalne zaštite ,,Kneginja LJubica“ Kragujevac-Jedinice za podršku deci u krivičnom postupku.

U komunikaciji sa predsednikom suda, sudijom krivičnog odeljenja ovog suda i ostalim učesnicima ove manifestacije, deca i mladi su imali priliku da se upoznaju sa radom suda, funkcionisanjem pravosudnog sistema, da saznaju više o svojim pravima i obavezama u ostvarivanju sudske zaštite, kao i da dobiju odgovore na mnoga druga pitanja koja će im približiti rad suda i način saradnje između suda i navedenih institucija.

Obeležavanje Evropskog dana civilne pravde iniciranlo je Evropsko veće, na temelju Preporuka evropskih ministara pravde. Na osnovu inicijative i preporuka, zamenici ministara Saveta Evrope su 05. juna 2003.godine doneli odluku da se u saradnji sa Evropskom komisijom za efikasnost pravosuđa Saveta Evrope (CEPEJ) ustanovi Evropski dan civilne pravde. Ovaj dan ima za cilj da građanima približi pravosudni sistem, kako bi im se učinio dostupnijim, da im pruži mogućnost da bolje razumeju svoja prava i upoznaju sredstva koja im stoje na raspolaganju radi ostvarivanja njihovih prava, kao i da podigne nivo javnog i transparentnog rada pravosuđa.

Manifestaciju je podržao Visoki savet sudstva.

Ostavite odgovor