Pocetna Društvo Energetska efikasnost škola i vrtića za zdraviju životnu sredinu

Energetska efikasnost škola i vrtića za zdraviju životnu sredinu

569
0
Podelite

Zajedno sa više od 160 gradova i opština u Srbiji i Užice će biće uvršteno u projekat prikupljanja podataka o energetskim svojstvima javnih zgrada, sa akcentom na škole i vrtiće, koji kroz Nemačko – srpsku razvojnu saradnju sprovodi GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i uz podršku Univerziteta u Beogradu.

vrtic na poriZamenik gradonačelnika Užica, Nemanja Nešić, energetski menadžer Vojo Đoković i Dunja Đenić, član Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, prisustvovali su konferenciji u Beogradu „Energetska efikasnost javnih zgrada u Srbiji – Prikupljanje podataka o javnim zgradama“ na kojoj su učestvovali i Miloš Banjac, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, Jovanka Atanacković, zamenik ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Aleksandra Tomić, predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i potpredsednica skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Jirgen Šmit, prvi sekretar nemačke ambasade za ekonomske odnose.

Rezultati ovog projekta će imati višestruki značaj po budžet grada. Prikupljeni podaci o energetskim svojstvima javnih zgrada na teritoriji Republike Srbije biće iskorišćeni za izradu studije „Nacionalna tipologija škola i vrtića“, koja će uz ove pokazatelje sadržati i konkretne predloge za unapređenja eneretskih svojstava zgrada uz procenu mogućih ušteda u energiji. Pokazatelji do kojih će se doći treba da posluže nadležnim institucijama kao osnov za dobijanje finansijskih sredstava za rekonstrukciju objekata.

os-dusan-jerkovic– Škole i vrtići su nesumnjivo najvažnije institucije za razvoj naše dece, a samim tim ovi objekti moraju biti u perfektnom stanju, kako bi se deca u njima dobro osećala i imala odlične uslove za učenje i razvoj. Proračuni o najoptimalnijim investicijama do kojih će se doći na osnovu ovih prikupljnih podataka, pomoći će nadležnim institucijama da apliciraju za brojna finansijska sredstva čija namena je konkrektno, renoviranje objekata“ – izjavila je na ovom skupu Renate Šindlbek, vođa GIZ projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“.

Dunja Đenić kaže da je obaveza lokalne samouprave u ovom projektu prvenstveno u saradnji i učešću prilikom prikupljanja podataka.

dunja-djenic-2– Zadatak se ogleda u samoj organizaciji prikupljanja podataka. Koordinatori projekta su lokalnim samoupravama poslali projektne upitike, sačinjene od nekoliko segmenata, svaki segment u sebi sadrži različit nivo i obim informacija vezanih za karakteristike samog objekta. Date upitnike smo prosledili svim ustanovama, javnim preduzećima, školama i vrtićima, i na njihovom popunjavanju se već radi. Osim toga, obezbeđena je i tehnička podrška za prikupljanje podataka od strane projekta, tako da je u planu da se ovaj posao završi do polovine novembra, nakon čega podatke predajemo projektnom timu na dalju obradu,- napominje Dunja Đenić i podseća da je sprovođenje projeka „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ započeto prošle godine, a trebalo bi da traje do 2018., s`tim da trajanje projekta zavisi isključivo od GIZ-a, a samo učešće Grada u projektu je za sada planirano do kraja ove godine.

Inače, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je implementaciona organizacija Nemačke Vlade koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć izdvojila za Srbiju 1,6 milijarde evra dok je putem EU fondova donirala dodatnih 520 miliona evra, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koji je neka država uputila Srbiji.

Projekat „Zdravom životnom sredinom u Evropsku uniju“ podržan je od Ministarstva kulture i medija

Ostavite odgovor