Pocetna Некатегоризовано Tehnička škola primer za celu Srbiju

Tehnička škola primer za celu Srbiju

453
0
Podelite

U Tehničkoj školi u Užicu od ove školske godine obrazovaće se 30 učenika po meri drvo – prerađivačke industrije. Sedam kompanija iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga postalo partner Tehničkoj školi u Užicu dajući inicijativu za obrazovni profil koji im je potreban.

savet-dualnoTaj model bi trebalo primeniti i u ostalim gradovima širom Srbije prilikom uspostavljanja dualnog obrazovanja, zaključeno je na okrugom stolu u toj školi kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, Privredne komore Srbije, švajcarske kancelarije za saradnju, predstavnici škole i kompanija učesnica.

Vladan Đorđević iz ivanjičkog Matisa kaže da ta firma beleži neprestani rast od 2002. godine za po 10 odsto.

„Ako vam kažem da trenutno zapošljavamo 1.000 ljudi, lako je izračunati koliko će radnika biti potrebno svake naredne godine“, kazao je on i dodao da je izvesno da će im svake sledeće godine biti potrebno po 50 novih kvalifikovanih radnika.

tehnicka-direktor-tucakovicOperater izrade nameštaja će proći obuku u svih sedam kompanija na različitim mestima i biće u potpuosti obučen za rad na toj poziciji, plan je Tehničke škole u Užicu.

„Učenici koji sa uspehom završe ovaj obrazovni profil neće ići u NSZ, oni imaju mogućnost sigurnog zaposlenja, ako to žele u jednoj od ovih sedam kompanija. Ukoliko pokažu da imaju preduzetnički duh imaće znanja i mogućnosti da otpočnu svoj privatni biznis, a treća mogućnost je da ukoliko budu baš dobri đaci nastave školovanje“, naglasio je direktor škole Dragan Tucaković.

gabrijela-savetnicaSavetnica u Ministarstvu prosvete Gabrijela Grujić napominje da bi ovaj model trebalo da bude uzor svim drugima koji će se uskladiti sa potrebama privrede i na taj način formirati jedinstven srpski model dualnog obrazovanja.

Za dugoročan uspeh neophodno je promeniti svest u sticanju znanja kod osnovaca. Ona kaže da postoji ideja o školskom projektu gde će deca od petog razreda razvijati preduzetnički duh umrežavanjem znanja iz različitih predmeta i sticanjem znanja iz poseta privrednika.

ursula-rejnoldŠvajcarska se još pre 20 godina suočila sa uvođenjem dualnog sistema u obrazovanje. Danas ta država u kojoj 98 odsto privrede čine mala i srednja preduzeća na 230 različitih strukovnih obrazovnih profila upisuje čak 70 odsto učenika.

Dr Ursula Rejnold je bila 12 godina zadužena za uvođenje dualnog sistema i kaže da je impresionirana izloženim modelom i da će on postići izuzetan uspeh ukoliko se proširi na teritoriju cele Srbije.

Ostavite odgovor