Pocetna Društvo Najlepša dvorišta i terase (FOTO)

Najlepša dvorišta i terase (FOTO)

1291
0
Podelite

Grad Užice se zbog konfiguracije terena suočava se sa problemom malog broja zelenih površina u centru grada. Iz tog razloga, a i zbog lepšeg okruženja gradska vlast organizuje izbor za najlepše dvorište i terasu na gradskom i seoskom području.

dunja-djenicDunja Đenić, član Gradskog veća kaže da odziv Užičana nije bio loš i da je na konkursu bilo 18 prijava i da su svi učesnici nagrađeni za svoj trud i zato što su učinili da nam grad i sela budu lepša, sa tim doprineli održavanju zelenih površina.

– Zadovoljni smo ovom akcijom, ali očekujemo da će narednih godina odziv biti veći ne samo zbog vrednosnih nagrada, već da je u interesu naših sugradjana da naš grad bude još lepši. Pored svih problema u oblasti zaštite životne sredine ova akcija je jedna od najlepših strana ove oblasti. Učesnici se ne prijavljuju zbog nagrada ni robnih ni novčanih, jer većina njih to radi isključivo iz ljubavi. Ipak rezultat na kraju pokaže da se to isplati kroz uživanje u lepoti i zato upućujem poziv svim sugrađanima da ih bude što više sledeće godine u ovoj akciji, kaže Dunja Đenić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

sonja-djokovic-na-dodeli-sa-dunjom-djenic
Sonja Đoković

Za najlepše seosko dvorište i dvorište vikend kuća nagrađeni su Sonja Đoković, Snežana Šarović i Zorica Popović.

Sonja Đoković, nagrađena za dvorište na Jelovoj Gori: „Gajenje cveća radim isključivo iz ljubavi. Potrebno je puno vremena, ali u tome uživam. Cveće mora i da se čuva u slučaju nevremena“.

U kategoriji za najlepši balkon nagradu je osvojila Slava Krčevinac.

slava-krcevinac
Slava Krčevinac

„Prijatno sam se iznenadila ovom nagradom i to mi mnogo znači. Na balkonu imam preko 30 vrsta cveća i uzgajam ga sa velikom ljubavlju, a moje omiljenoi cveće su žuti petrovci“.

Prvo mesto u kategoriji gradskih dvorišta osvojila je Gordana Nenadić za dvorište stambene zgrade u Krcunovoj 10, a drugo mesto pripalo je Milovanu Zorziću.

gordana-nenadic
Gordana Nenadić

Gordana Nenadić, nagrađena za najlepše dvorište stambene zgrade: „Interesantno je što se dvorište nalazi ispred stambene zgrade u Krcunovoj 10 i to mogu da vide mnogi i da to bude podstrek da urade i oni tako ispred svojih zgrada. Ako kao ja to radite iz ljubavi onda to nije veliki rad i činim to uvek kad imam slobodnog vremena. Uvek donosim i zasadim nove biljke tako da u tome uživam“.

Nagrade za najlepša dvorišta i terase osim novčanih vaučera su i komposteri i saksije. U cilju promovisanja sistema primarne selekcije i smanjenja količine odloženog otpada na deponiju učesnici za dvorišta dobili su kompostere za recikliranje organskog otpada, a u kategoriji terasa nagrađeni su zemljanim saksijama za cveće.


Projekat portala Infoera „Zdravom životnom sredinom u EU“ sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ostavite odgovor