Pocetna Društvo Marić: Šteta od nevremena u Požegi 46 miliona dinara

Marić: Šteta od nevremena u Požegi 46 miliona dinara

273
0
Podelite

Do sada procenjena šteta u Požegi od nevremena na poljoprivrednim kulturama, ekonomskim objektima i stambenim zgradama je oko 46 miliona dinara, rekao je danas  Tanjugu Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Predrag Maric„Šteta na poljoprivrednim kulturama je 21 milion dinara, na ekonomskim objektima 11, a na stambenim zgradama 14 miliona dinara“, precizirao je Marić.

On je dodao da je procena šteta u ostalim opštinama zapadne Srbije, koje je pogodilo nevreme, još uvek u toku, da su opštinski štabovi na vreme obavešteni o nevremenu, ali da se nije mogao sprečiti nastanak štete, jer je priroda jača.

„Najvažnije je da se sačuvaju ljudski životi i u tome uspevamo. Situacija na terenu sada je stabilna, ljudi na terenu se bave procenom štete i koliko lokalne samouprave mogu da pomognu u saniranju, a ukoliko ne mogu postoji vladino telo koje se time bavio“, rekao je Marić.

Nevreme poplaveKako kaže prevencija je uslov svega, i u Srbiji na tome treba najviše raditi. Podseća da je nabavka protivgradnih raketa prešla u nadležnost RHMZ, da je i dalje hronični problem nedostatak para, ali i da se protiv prirode ne može te i kada postoji maksimum raketa, 70 odsto je zaštita nikada nije 100 odsto.

„Teško je prirodu pobediti, to ne uspeva ni velikim silama kao što su Amerika i Rusija. Možete da se trudite da delujete preventivno“, naglasio je Marić, koji je na tv „Pink“ predstavio Priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama u kome se nalaze uputstva namenjena građanima kako da se sačuvaju od požara, poplave, zemljotresa, terorizma.

„Već pet godina pokušavamo da se izmeni plan i program i da deca u osnovnim školama u okviru predmeta „Svet oko nas“ da uče kako da se sačuvaju u vanrednim situacijama. Tu se počinje sa stvaranjem bezbednosne kulture“, zaključio je Marić.

Ostavite odgovor