Pocetna Društvo Zajednički rešavati probleme

Zajednički rešavati probleme

360
0
Podelite

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice uz podršku resornog ministarstva, organizovalo je okrugli sto na temu “Perspektive razvoja sporta za osobe sa invaliditetom u gradu Užicu” u čijem su radu učestvovali, osim predstavnika organizacija osoba sa invaliditetom iz Užica i Jelena Vasović, član Gradskog veća i Dragiša Kuzmanović, predstavnik Atletskog saveza Srbije.

foto 1

-Želimo da sagledamo trenutnu situaciju u gradu iz ugla osoba sa invaliditetom, ali i ustanova i institucija iz oblasti sporta, jer sport za osobe sa invaliditetom pored rekreativne ima i određenu komponentu rehbilitacije . Danas je sve teže ostvarivo pravo na tkz. produženu rehabilitaciju, pogotovu za starije osobe sa invaliditetom. I baš zbog te zdravstvene komponente, važno je da sport bude dostupniji osobama sa invaliditetom. Pokušaćemo da definišemo probleme, a u narednom periodu i mehanizme kako da ih rešimo – rekao je ovim povodom Čedomir Cicović, koordinator Info centra za osobe sa invaliditetom Užice.
Po rečima Cicovića, uglavnom se najviše govori o profesionalnom paraolimpijskom sportu u kojem značajne uspehe postižu Miloš Zarić i Petar Udovičić.
-Mi želimo da omasovimo sport za osobe sa invaliditetom, ali da bismo u tome uspeli i približili sportske sadržaje i na rekreativnom i na poluprofesionalnom i profesionalnom nivou osobama sa invaliditetom , moramo te sadržaje učiniti pristupačnijim. U poslednje vreme bilo je pomaka kod pojedinih sportskih objekata u Užicu, otvaraju se i novi klubovi za sportiste. Cilj nam je i da što više osoba sa invaliditetom integrišemo u klubove koji su namenjeni celoj populaciji,- kaže Cicović. Po njegovim rečima, problem pristupačnosti je izražen ne samo na sportskim objektima koji su građeni u ranijem periodu, već i u onima koji su građeni u skorije vreme, poput zatvorenog bazena. Inicijativa postoji, ali će ponovo biti pokrenuta, za nabavku platforme za spuštanje ljudi u bazen koji nisu pokretni.
-Skrenuo bih pažnju i na sportsku halu u Krčagovu koja se gradi pa da se tokom gradnje učini pristupačnom za osobe sa invaliditetom, da ne bismo to naknadno radili,- napomenuo je Cicović.

foto 2Jelena Vasović, član Gradskog veća, kaže da je veoma važno što je na nivou Grada urađen Program razvoja sporta od 2015. do 2018. godine kojim je obuhvaćen i razvoj sporta osoba sa invaliditetom.
– Sada je prilika da se zajedno dogovorimo kako i na koji način da unapredimo sport osoba sa invaliditetom. Analizom se došlo do određenih zaključaka, a to je da je potrebno povećati izdvajanje sredstva klubovima osoba sa invaliditetom i raditi na tome da se što veći broj osoba sa invaliditetom uključi u neki od sportova. U gradu trenutno postoje i rade tri sportska kluba osoba sa invaliditetom, “Stari grad”, Sportsko udruženje gluvih i AK “Pora”.Jedan od načina je i da sportske objekte učinimo pristupačnim. Već sam razgovarala, na primer, o načinima kako da obezbedimo sredstva za nabavku stolice za bazen za osobe sa invaliditetom,- rekla je Jelena Vasović.

Ostavite odgovor