Pocetna Društvo Važno obaveštenje za stočare

Važno obaveštenje za stočare

255
0
Podelite

Povodom registrovanog virusnog oboljenja – nodularni dermatitis- u Srbiji, prenosimo obaveštenje za javnost u celosti koje je uputila Vlada Srbije, a koje je prosledila Gradska uprava Užice. O preduzimanju preventivnih mera koje su planirane u narednom periodu, javnost će biti blagovremeno obaveštavana. U saopštenju se kaže:

-Povodom registrovanog virusnog oboljenja „nodularni dermatitis“ tzv. bolest krgave kože kod goveda, Vlada Republike Srbije obaveštava građane da se virus ne prenosi na ljude i da nema razloga za zabrinutost, kao i da je nadoknada štete za prve registrovane slučajeve već počela.
Apelujemo na vlasnike goveda koji primete neke od siptoma bolesti – čvorići koji se pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica – da se obavezno jave svom veterinaru. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i gubi na težini.
Nodularni dermatitis se u Srbiji pojavio kod goveda pošto je prethodno registrovan u Bugarskoj i Makedoniji. Budući da je registrovan mali broj slučajeva obolelih goveda i da je pod punom veterinarskom i sanitarnom kontrolom, Vlada Srbije apeluje na građane da ne podležu neproverenim informacijama, već da za svaku nedoumicu kontaktiraju nadležne institucije. “

Ostavite odgovor