Pocetna Ekonomija Uskoro novi Zakon o upravljanju otpadom

Uskoro novi Zakon o upravljanju otpadom

550
1
Podelite

015
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije sa saradnicima, danas je posetio Valjaonicu bakra Sevojno i tom prilikom je razgovorao sa rukovodstvom ove kompanije o regulisanju celokupne oblasti sekundarnih sirovina. Po njegovim rečima, izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, koje će se naći pred Vladom naredne sedmice, obezbediće stabilno poslovanje i Valjaonice bakra Sevojno i drugih kompanija u Srbiji koje su vezane za ovu oblast.

012
Marko Čadež je ovom prilikom rekao da je PKS sredinom prošle godine u saradnji sa predstavnicima industrije sačinila konkretne predloge za izmenu i dopunu Zakona o upravljanju otpadom koji će se naredne sedmice naći pred Vladom Srbije. Ovim zakonom biće regulisana nabavka sekundarnih sirovina koja je do sada više bila u sivoj zoni, a time će se omogućiti opstanak mnogim vrstama industrije, metalske, građevinarstva, industrije cementa i drugih. Osim toga, upravljanje otpadom u Srbiji biće uređeno u skladu sa potrebama domaće industrije. Plan je da se uspostavi organizovano tržište otpadom, odnosno, berza sekundarnih sirovina.
-To će olakšati svakodnevno poslovanje u mnogim vrstama industrija i regulisati tržište sekundarnih sirovina, odnosno, uvesti ga u legalne tokove,- rekao je Čadež i istakao da će na taj način biti stvoreni uslovi za dugoročno poslovanje kompanija koje će jeftinije dolaziti do sirovina, podići konkurentnost i proizvodnju.
-Sekundarne sirovine su nama veoma važan izvor snabdevanja za obezbeđenje normalnog procesa proizvodnje. Mi do njih dolazimo na tržištu, ali do sada to nije baš najbolje regulisano, da onaj ko nudi najpovoljnije uslove i dobije sekundarnu sirovinu, već se ona raznim kanalima izvozila zbog nekih drugih interesa. To je šteta za naše proizvođače koji mogu da sekundarnu sirovinu oplemenjuju i ostvaruju dodatni profit u odnosu na svežu sirovinu, – rekao je Milija Božović, generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno.

010

 

 

 

 
Ovom prilikom razgovaralo se i o stabilnom snabdevanju ove užičke kompanije bakrom kao sirovinom i o odnosu između Valjaonice bakra i RTB “Bora”.

005

Po rečima Čadeža, s obzirom na situaciju u kojoj se RTB “Bor” nalazi kao i na pad cene bakra na svetskom tržištu, Privredna komora Srbije može da pokrene dijalog da se već postignuti dogovori o snabdevanju sirovine poštuju kako Valjaonica ne bi došla u nezgodnu situaciju, a samim tim i namenska industrija koja je vezana za nju.
-Veoma je važno da RTB “Bor” i dalje bude siguran snabdevač Valjaonice. Oni su do sada izuzetno sarađivali,- istakao je Čadež.

1 komentar

Ostavite odgovor