Pocetna Kultura Guske će spasiti film

Guske će spasiti film

398
0
Podelite

Međunarodni filmski i muzički festival „Kustenodrf“, počeo je projekcijom filma „Priča nad pričama“ Matea Garonea u Drvengradu na Mokroj Gori. Moto ovogodišnjeg, devetog po redu festival je „Guske će spasiti film“.

Tasovac“Lepo je videti da se ovako nešto događa iz unutrašnjosti Srbije, u samom njenom srcu”, poručio je minister culture I informisanja Ivan Tasovac na otvaranju “Kustendorfa”.

„Festivali poput ovoga, gde je na jednom mestu moguće videti  zvezde svetskog filma i pamtiti lica mladih ljudi jer će to tek postati, jesu mesta koja pokazuju da se može, koja provejavaju godinama taložene magle srpske kulture“, rekao je minister Tasovac.

Kusturica„Emancipuj sebe, izvuci se iz mentalnog ropstva“ je izreka Boba Matrlija koju je izgovorio Emir Kusturica, obučen kao kuvar, obećao je da će dobro hraniti goste.

“Guske u mom životu predstavljaju što i u „ciganskoj mitologiji“ koja govori da su „Cigani na guskama preleteli okean“. To je metafora koju često koristim u svojim filmovima“, objasnio je Kusturica.

Do 27. januara za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije.

BinaNajbolje filmove odabraće žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi, srpska kniževnica, filozof i teoretičar medija Divna Vuksanović i filmski producent iz Rima Flaminjo Zadra.

Tasovac i KusturicaSastavni deo Kustendorfa je program „Savremene tedencije“ sa projekcijama zapaženih filmova, tu je „Retrospektiva velikana“, kao i novi program „Dekolonizovanje filma“.

Bina 2U muzičkom delu festival tu su Partibrejkersi“, „Kolja i Grobovlasnici“, jermenska rege i ska atrakcija „Reincarnation“, moldavski trubač Adam Stinga i Orkestar Dejana Lazarevića.

Ostavite odgovor