Pocetna Ekonomija U februaru mere aktivne politike zapošljavanja

U februaru mere aktivne politike zapošljavanja

523
0
Podelite

Danas je ministar za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin posetio Valjaonicu bakra Sevojno zajedno sa generalnim direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Zoranom Martinovićem. Oni su se ovom prilikom susreli i sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem sa saradnicima.

IMG_3624

Milija Božović, generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno, istakao je da je ovo preduzeće prošle godine, kroz program – stručna praksa, angažovalo 23 mladih nezaposlenih lica. Posle završenog programa, njih 20 je zasnovalo radni odnos, što je potvrda dugogodišnje dobre saradnje i sa Ministarstvom i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

-Kroz ovaj program smo angažovali mlade radničkih zanimanja koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. To su uglavnom valjači, livci, izvlačioci, bravari i električari. Na ovaj način sprovodimo politiku podmlađivanja kadra u preduzeću, kako bi zaposleni na ključnim radnim mestima u proizvodnji koji odlaze u penziju u narednim godinama, dobili zamenu u mladim radnicima,- rekao je ovom prilikom Božović. On je podsetio da je Valjaonica bakra Sevojno prošle godine sprovodila politiku preorjentacije proizvodnog programa ka profitabilnijim proizvodima što je uticalo na smanjenju troškova finansiranja proizvodnje, a istovremeno, na povećanju profitabilnosti pa je preduzeće, umesto negativnog, kako je bilo u 2014.,ostvarilo pozitivan finansijski rezultat što je značajan uspeh. Ovakav način poslovanja, vratio je Valjaonicu bakra koja preko 85 posto svoje proizvodnje plasira na stranom tržištu, među petnaestak najuspešnijih srpskih izvoznika.

-I u ovoj godini nastavljamo istu poslovnu politiku. Radićemo na daljoj stabilizaciji proizvodnje i finansijskih rezultata, povećanju profitabilnosti i izvoza, ali i na reprogramu starih kredita. Mislim da ćemo uspeti da ovaj cilj i ostvarimo uz dalji razvoj odnosa sa strateškim partnerima, kao što je RTB “Bor” koji je naš veliki dobavljač osnovnih sirovina, ali i sa značajnim kupcima, kao što je namenska industrija u Srbiji, “Prvi partizan”, “Sloboda”, “Krušik” i drugi,- istakao je Božović.

IMG_3609Ministar Aleksandar Vulin zahvalio je Valjaonici bakra što je dala šansu mladim ljudima da “sa svojih deset prstiju zarade svoj hleb i da ono zašta su se školovali tako brzo opredmete i kroz novo radno mesto”. On je ovom prilikom izrazio nadu da će se saradnja Nacionalne službe za zapošljavanje i Valjaonice bakra nastaviti uspešno kao što je ona bila i u proteklom periodu.

-Ove godine, za aktivne mere zapošljavanja predviđeno je 2,8 milijardi dinara i još 550 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Nadamo se da ćemo ove godine kroz program stručne prakse zaposliti oko 5.040 lica, a da će planirani broj od 25.000 lica koje ćemo zaposliti kroz aktivne mere zapošljavanja biti daleko premašen i zahvaljujući lokalnim samoupravama kao što je Užice koje su značajno povećale sopstveni budžet u odnosu na prošlu godinu, odvajajući još više novca za aktivne mere zapošljavanja,- rekao je Vulin.

IMG_3628Zoran Martinović, generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, rekao je da je zahvaljujući resornom ministarstvu i Vladi Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje prošle godine imala na raspolaganju ukupno 3,3 milijarde dinara za mere aktivne politike zapošljavanja i najveći deo tih sredstava je plasiran u privatni sektor, a među kompanijama koje su koristile ova sredstva, bila je i Valjaonica bakara Sevojno. Inače, kroz program stručne prakse u prošloj godini je na nivou cele Srbije angažovano oko 4.800 lica.

-Kroz sve naše programe i mere aktivne politike zapošljavanja u prošloj godini je bilo uključeno preko 30.000 lica, što je daleko više od početnog plana koji je bio oko 25.000. To smo postigli zahvaljujući podršci lokalnih samouprava. Samo na nivou filijale Užice bilo je uključeno 937 lica, a u ove namene je plasirano oko 100 miliona dinara. Sve ove mere su značajno doprinele smanjenju broja nezaposlenih u Srbiji. Ove godine, imaćemo veći budžet za 50 miliona dinara nego lane. Pripremili smo sve programe i planove i verujem da ćemo već tokom februara raspisati javne pozive za široku paletu svih mera aktivne politike zapošljavanja.

IMG_3627Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, ukazao je na značaj Valjaonice bakra za sam grad, ali i užički kraj u kojoj radi oko 1.100 radnika.

-Od 23 mladih koji su dobili šansu da obave stručnu praksu u Valjaonici bakra i da najveći deo njih dobije i posao, za četvoro su sredstva obezbeđena iz budžeta grada, a za ostale, sredstva je obezbedila Nacionalna služba za zapošljavanje. Inače, Užice je u prošloj godini svrstano među tri lokalne samouprave u Srbiji koje su učinile najveći iskorak u odnosu na prethodni period u oblasti novog zapošljavanja i zato je i nagrađeno,- rekao je Petković i podsetio da je u svemu tome veliki doprinos dao i ministr Aleksandar Vulin.

Dobar primer

Ministar Aleksandar Vulin je ovom prilikom pohvalio saradnju sindikata i rukovodstva Valjaonice bakra Sevojno.

-Želim da se zahvalim rukovodstvu Valjaonice bakra zbog još jedne stvari, zbog tako posvećene i uporne saradnje sa sindikatima, poštovanja zakona i kolektivnog ugovora. To nije, nažalost čest slučaj kod nas, a ovo je dobar primer da je moguće i drugačije. To treba da prihvate i druga privatna preduzeća i da razumeju da sindikat i poslodavac nisu i ne moraju da budu sukobljeni. Oni su na istoj strani kao što je i država zajedno sa njima. Cilj nam je zajednički, bolji uslovi rada, veće zarade i da cela naša država živi jednostavnije, mirnije i bolje ,- rekao je Vulin.

Ostavite odgovor