Pocetna Ekonomija Milivoje Tanasković pobednik „Pršutijade“

Milivoje Tanasković pobednik „Pršutijade“

1018
1
Podelite

milivoje

Milivoje Tanasković iz Mačkata dobio je zlatnu medalju za najbolju goveđu pršutu na 16. Pršutijadi koja je danas počela u porti Crkve Sveti Ilija na Mačkatu. Dušan Stojanović iz Mačkata najbolji je proizvođač svinjske pršute i kobasice, a Vladan Stojanović osvojio je zlato za najbolju slaninu. U kategoriji ovčja stelja pobednik Pršutijade je Nikola Brković iz Kačera. Tridesetogodišnji pobednik “Pršutijade” Milivoje Tanasković ispričao je novinarima da se njegova porodica unazad dve generacije ozbiljnije bavi ovom proizvodnjom.

– Prvi put mi je dodeljena prva nagrada na Pršutijadi, a ranije je bilo srebrnih i bronzanih medalja. Sva pršuta kod svih proizvođača je izuzetno kvalitetna, radi se o nijansama. Izgled, suvoća, ukus, sve je bitno za goveđu pršutu. Sirovina-meso je sa područja Srbijem odnosno u najvećem delu zapadne Srbije – rekao je vlasnik zlatne medalje za najbolju goveđu pršutu na ovogodišnjem Sajmu suvomesnatih proizvoda.

svi proiyvoSve uzorke u svim kategorijama ocenjivao je “Jugoinspekt” Beograd, nacionalna kuća sa 250 zaposlenih i nekoliko regionalnih centara uključujući i Užice za kontrolu kvaliteta. Tehnički direktor “Jugoinspekta” Ilija Smiljanić kaže da su stručnjaci imali težak zadatak i bili su na slatkim mukama, jer su uzorci bili prilično izjednačenog kvaliteta. Komisija je imala samo šifre 47 uzoraka i nije znala o kojim se proizvođačima radi.

ilija smiljanic dva

– Ocenjivana je kategorija ukusa koja je nosila najveći broj bodova na skali od jedan do pet. Sledeća je bila boja koja je nosila manje pondera, zatim poprečni presek proizvoda, miris i na kraju koegzistencija-tekstura mesa. Rezultati uzoraka su bili jako bliski i slični što navodi na zaključak da je pršuta, odnosno suhomesnati proizvodi iz ovog kraja vrhinskog i kvaliteta – rekao je za “Vesti” Smiljanić.

andrijana i nikola
Ovogodišnja smotra najboljih poršutara održana je u namenski postavljenoj balon- sali u čiju postavku je opština Čajetina uložila značajna sredstva dok se u narednom periodu ne reše vlasnički odnosi koji će prethoditi gradnji zidanog objekta.Proglašavajući manifestaciju otvorenom predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović zahvalio je proizvođačima što čuvaju i ono što je Srbiji najpotrebnije – tradiciju i kulturu.

stamat– Ako sačuvamo sebe, sačuvaćemo i Srbiju – poručio je predsednik Stamatović i obećao pomoć lokalne samouprave da ovi suvomesnati proizvodi masovnije izlaze na svetsko tržište. Proglašavajući Sajam otvorenim on je izrazio i zahvalnost i kompaniji “Zlatiborac” koja izvozi na ino-tršište i u Rusku Federaciju, kao i čajetinskim javnim preduzećima u organiazciji manifestacije.

vladan stojanovic
Šesnaesta “Pršutijada” traje do nedelje 17. januara i prvog dana odvija se uz dobru posetu turista među kojima je i jedan broj naših radnika koji rade u inostranstvu. U Parohijskom domu otvorena je izložba ručnih radova vrednih zlatiborskih pletilja. Cena goveđe pršute na ovogodišljoj “Pršutijadi” je 1600-1700 dinara, svinjske 1400, kobasice 800, rebra 700, slanina 300-900, stelja 1300, čvarci 1000, pelet 800-1000 dinara.

Na svečanosti otvaranja izveden je prigodan program uz pojanje hora Crkve mačkatske, trubače Igora Mitrića iz Sirogojna i izvorne pevačke grupe Viogor sa Zlatibora. Organizatori ovogodišnje smotre bili su sami proizvođači, SO Čajetina, TO Zlatibor, KSC Čajetina i Eko agrar.

 


 

1 komentar

Ostavite odgovor